Connect with us

Vijesti

NOVINSKI FOTOGRAFI: Omogućite nam da obavljamo svoj posao

Published

on

“Samo zajednički možemo spriječiti da naša medijska scena ne poklekne pred najezdom senzacionalizma i dezinformacija koji se prelivaju iz okruženja i da sačuvamo istinu, ma kako ona znala da bude neprijatna”, navodi se u saopštenju

Saopštenje za javnost Vladine Službe za odnose sa javnošću, od 7. septembra, naslovljeno “Saopštenje – Premijer Krivokapić pripadnicima bezbjednosnog sektora: Osvjetlali ste obraz CG”, još jednom je pokazalo koliko je pogrešna ustanovljena praksa da se novinskim fotografima i TV snimateljima onemogućava praćenje događaja od značaja koje organizuje Vlada, ali i drugi subjekti koji se finansiraju iz budžeta.

To se navodi u apelu novinskih fotografa Crne Gore, koji su pozvali da im se omogući da obavljaju posao koji je jedan od postulata demokratije.

“U samom saopštenju kao i vizualima koji ga prate postavljenim na sugerisanoj adresi (https://flic.kr/s/aHsmWzgvTg) sa prijema pripadnika bezbjednosnog sektora medijima su dostavljene fotografije i precizno odabrani kadrovi, na kojima nema potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a čije aktivnosti su u poslednjim danima bili u žiži i time su mediji i javnost uskraćeni za potpunu informaciju o samom događaju.”

“Nema ništa sporno da Vlada angažuje raznorazne marketinške agencije i/ili formiraju i koriste svoje PR službe sve dok je nama omogućen pristup jer je to jedini način da javnost neselektivno bude informisana pravovremeno, nepristrasno, profesionalno i na etički ispravan način, o aktivnostima onih koji se finansiraju iz džepova građana”, navodi se u saopštenju novinskih fotografa.

Kazali su da takva praksa, pored ostalih, značajno utiče na negativne indekse slobode medija u Crnoj Gori i da je, ako je svima istinski stalo da se oni promijene na bolje, neophodno da makar državne institucije omoguće nesmetan rad novinskim fotografima i TV snimateljima.

“Samo zajednički možemo spriječiti da naša medijska scena ne poklekne pred najezdom senzacionalizma i dezinformacija koji se prelivaju iz okruženja i da sačuvamo istinu, ma kako ona znala da bude neprijatna. Apelujemo da se sa ovakvom praksom što hitnije prekine i da nam se omogući da obavljamo posao koji je jedan od postulata demokratije”, zaključuje se u apelu koji potpisuju novinski fotografi:

1. Boris Pejović

2. Stevo Vasiljević

3. Risto Božović

4. Ivan Petrović

5. Dobrilo Malidžan

6. Luka Zeković

7. Savo Prelević

8. Filip Filipović

9. Dragan Mijatović

10. Iva Mandić

11. Dejan Lopičić

12. Srđan Boljević

13. Mara Babović

14. Lazar Ružić

15.Nenad Mandić

16. Miloš Vujović

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije