Povežite se sa nama

Vijesti

OBORENA RJEŠENJA: Upravni sud presudio u korist e-commerce klijenata Atlas banke

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

”U postupku koji je vođen pred Upravnim sudom, početkom novembra donijeta je prva presuda u korist e-commerce klijenata Atlas banke, kojim se obaraju rješenja Ministarstva finansija i Uprave prihoda i carina, po kojima je obračunat porez na dobit e-commerce klijentima Atlas banke”

Upravni sud presudio je u korist e-commerce klijenata Atlas banke, saopštio je advokatski tim Atlas grupe.

„U postupku koji je vođen pred Upravnim sudom, početkom novembra donijeta je prva presuda u korist e-commerce klijenata Atlas banke, kojim se obaraju rješenja Ministarstva finansija i Uprave prihoda i carina, po kojima je obračunat porez na dobit e-commerce klijentima Atlas banke“, navodi se u saopštenju.

Advokati su naveli da se Upravni sud time jasno odredio prema postupanju Uprave prihoda i carina i Ministarstva finansija prema svim klijentima koji su koristili e-commerce uslugu Atlas banke, a kojima je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) blokiralo sredstva u iznosu od 64 miliona EUR kod te finansijske institucije sa argumentom da se radi o utaji poreza.

„Ovakva presuda upućuje na to da su osnovani navodi akcionara Atlas banke da je blokada sredstava e-commerce klijenata u iznosu od 64 miliona EUR u 2018. godini izvršena bez zakonskog osnova i sa namjerom da se banci nanese šteta, što je u konačnom dovelo do stečaja u Atlas banci“, dodaje se u saopštenju.

Centralna banka (CBCG) je izdala nalog Atlas banci da se ukupan iznos od 64 miliona EUR koji se nalazio na računu e-commerce klijenata isključi iz obračuna likvidne aktive, zbog čega je koeficijent likvidnosti banke pao ispod zakonom propisanog minimuma, a što je vrhovnoj monetarnoj instituciji bio razlog za uvođenje privremene uprave i kasnije stečaja.

Klijent u čiju korist je donesena predmetna presuda iznio je pred Upravnim sudom sve relevantne činjenice u vezi poslovanja e-commerce klijenata i ocijenio način postupanja Uprave prihoda i carina i Ministarstva finansija u upravnom postupku.

„Da je u postupku vršena pravilna analiza poslovanja subjekta nadzora u skladu sa propisima, jasno bi se utvrdilo da se subjekat nadzora nije bavio trgovinom. Ne postoji nijedan dokaz da se tužilac bavio takvom djelatnošću, a površnost u rješavanju potvrđuje okolnost da se na više mjesta navodi da se subjekat nadzora bavio e-commerce-om, iako je to samo servis banke koji ona pruža svojim klijentima“, navedeno je u presudi.

Obarajući rješenja Uprave prihoda i carina i Ministarstva finansija sud je konstatovao da je tužba osnovana.

„Stavovi koje je iznijelo Ministarstvo finansija bili su veoma površni. To je pojašnjeno u obrazloženju presude“, navodi advokatski tim.

Oni smatraju da se ovom presudom takođe potvrđuju i argumenti da su procesi protiv Atlas grupe i Duška Kneževića politički motivisani, što je Interpol, kako tvrde, i konstatovao u rješenju kojim je međunarodne potjernice protiv Kneževića odbio kao neosnovane.

„Usljed ovakvog selektivnog pristupa Poreske uprave i organa Crne Gore, e-commerce klijenti Atlas banke pokrenuli su postupke pred domaćim i međunarodnim institucijama u cilju zaštite svojih interesa“, navodi se u saopštenju.

Akcionari Atlas banke pokrenuli su arbitražni postupak pred međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu radi zaštite imovinskih interesa klijenata banke i svojih interesa i ugleda i reputacije kako banke tako i akcionara.

U vezi sa tim, iz advokatskog tima koji zastupa interese akcionara Atlas banke smatraju da ova presuda predstavlja uvod u rasvjetljavanje okolnosti pod kojim su donošene odluke u odnosu na Atlas banku, njene akcionare, pa samim tim i klijente.

Advokati smatraju da ova presuda predstavlja čvrst argument na strani banke i njenih akcionara u arbitražnom postupku, u kojem sudski postupak treba uskoro da počne.

“Vjerujemo da će u ponovljenom postupku koji slijedi pred Upravom prihoda i carina i Ministarstvom finansija, institucije države Crne Gore ispraviti nakaradnu politiku koji je vodila prethodna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), te da će se na zakonit način postupati, kako je to u zaključku presude naveo i Upravni sud”, zaključili su iz advokatskog tima.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije