Connect with us

Vijesti

OBUHVATIĆE SVE JAVNE FUNKCIONERE: Zakon o porijeklu imovine u parlamentu do kraja godine

Published

on

Da bi se utrvdilo da li je bogatstvo stečeno legalnim putem, nužan je zakon o porijeklu imovine koji će obuhvatiti sve javne funkcionere. Radna grupa u Ministarstvu pravde, uz pomoć stranih i domaćih eksperata, radi na definisanju nacrta zakona, koji bi se u parlamentu mogao naći do kraja godine.

Ko živi u luksuzu, a svoju imovinu ne može da opravda zakonitim primanjima, mogao bi se naći na udaru zakona o porijeklu imovine, koji se u Ministarstvu pravde uveliko priprema.

“Čitav ovaj proces donošenja zakona, ovog modela bi trebalo da bude završen do kraja godine”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić.

Prema tom zakonu, kaže Marić, glavno pitanje je na koji način je stečena imovina i gdje bi teret dokazivanja bio na onome koji se nalazi pod osnovanom sumnjom i on bi morao da dokaže zakonito sticanje te imovine.

Bivši sudija Evropskog suda u Strazburu Nebojša Vučinić, objašnjava da bi to bilo potpuno različito od onog normalnog krivičnog postupka, gdje je teret dokazivanja na tužiocu.

“Britanski model omogućava i mimo krivičnog postupka tzv. građansko oduzimanje imovine. Dakle ne morate da budete krivično osuđeni, ali vam se može oduzeti imovina za koju ne uspijete da dokažete da ste je regularno stekli”, naglašava Vučinić.

Na radnoj grupi koja radi na zakonu, a u kojoj su domaći i strani eksperti, koplja se lome oko toga kada treba pokrenuti finansijsku istragu.

“Finansijske istrage bi se radile tamo gdje je procijenjena vrijednost koja je stečena nelegalno preko 50.000 evra. Razmišlja se i o 100.000”, kaže Marić.

Sagovornici TVCG ocjenjuju da se ovakvo zakonsko rješenje mora temeljno uraditi.

Profesor Univerziteta u Beogradu i Podgorici Čedomir Čupić, naglašava da vlast koja ga donosi ne treba da ga donosi kao zakon osvete, ne smije na brzinu da se donosi, i treba biti temeljno razrađen.

“Ne mislim da su u ovom trenutku naše pravosudne institucije potpuno spremne za primjenu takvog zakona”, smatra Vučinić.

Osim Zakona o porijeklu imovine, iz Ministarstva pravde najavljuju i izmjene i dopune nekoliko pratećih zakona kako bi sve bilo spremno za usvajanje u parlamentu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije