Povežite se sa nama

Vijesti

Patrijarh Porfirije: SPC priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Srpska pravoslavna crkva priznaje samo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu na čelu sa Njegovim Blaženstvom mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem, navodi se u obraćanju patrijarha srpskog Porfirija organizatorima i učesnicima Međunarodne konferencije „Jedinstvo crkve: bogoslovske, kanonske i istorijske dimenzije“.

Obraćanje poglavara Srpske pravoslavne crkve pročitao je vikar Njegove Svetosti Patrijarha srpskog i učesnik bogoslovske konferencije u Kijevu episkog moravički Antonije.

– Teška su iskušenja koja su zadesila pravoslavni narod Ukrajine. Po zakonu crkvenog života, jedinstva i sabornosti, saosjećamo sa našom braćom. Kada su u skorijoj prošlosti srpski hramovi pretvarani u ruševine i kada je na hiljade Srba postalo izbjeglice Ukrajinska pravoslavna crkva bila je sa nama duhovno i mi smo uvijek osećali molitvenu podršku Kijeva – rekao je patrijarh srpski Porfirije u svom obraćanju.

Prema njegovim riječima, “podržavanje raskolnika, prijetnje i nasilje, zauzimanje pravoslavnih hramova i usvajanje diskriminatornih zakona usmjerenih protiv kanonskog pravoslavlja ne mogu biti opravdani nikakvim državnim ili nacionalnim razlozima, jer je sve to otvoreni rat protiv Hrista Spasitelja, kao i protiv Njegove Jedine, Svete, Saborne i Apostolske Crkve”.

– Crkva svetitelja Save priznavala je i priznaje u Ukrajini samo jednu kanonsku crkvu – Ukrajinsku pravoslavnu crkvu pod omoforom Vašeg Blaženstva. Pričešćujući se iz jedne čaše, molimo se za okončanje previranja na ukrajinskoj zemlji – poručio je patrijarh Porfirije.

Vikar patrijarha srpskog, episkop moravički Antonije nagrađen je ordenom Svetog kneza Vladimira prvog stepena Ukrajinske pravoslavne crkve.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije