Povežite se sa nama

Vijesti

PEN centar: Jedina forma terorizma koja je demonstrirana na Cetinju bio je državni terorizam

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ovakvo postupanje Vlade Crne Gore karakteristika je okupacionih, marionetskih režima i sigurni smo se da će nakon što se Crna Gora izbori za demokratske promjene, nezavisni crnogorski sudovi nalogodavcima upotrebe sile protiv mirnih građana izreći adekvatne presude

Autoritarni karakter aktuelne vlasti , mnogo puta dosad demonstriran preko pokušaja zastrašivanja građanskih aktivista i novinara u najnovijem primjeru manifestuje se zloupotrebom policije s ciljem difamacije i inkriminacije građanskoga aktiviste Aleksandra Saše Zekovića, saopšteno je iz crnogorskoga PEN centra povodom pokušaja inkriminacije građanskog aktiviste Aleksandra Zekovića.

“Nakon što se cetinjsko tužilaštvo izjasnilo da u vezi s mirnim građanskim protestima 4. i 5. septembra na Cetinju „nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, za bilo koje djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“, metodama staljinističkih procesa policija je pozvala na saslušanje dr Aleksandra Mugošu s ciljem da iznudi priznanje da je Aleksandar Zeković navodno komandovao demonstrantima na Belvederu”, navodi se u saopštenju PEN centra.

Namjera je, kako navode, očigledna – da bi se opravdala prekomjerna upotreba sile protiv mirnih demonstranata koji nijesu dali nikakvoga povoda da se na grad u zoru 5. decembra izruči ogromna količina suzavca, šok bombi te da se protiv demonstranata upotrijebe zabranjeni gumeni meci i njihov život i imovina ugroze nasilnom upotrebom bagera, neophodno je građanski protest proglasiti ekstremističkim a njegove učesnike teroristima.

“Crnogorska, ali i međunarodna javnost za proteklih tri mjeseca od događaja na Belvederu i Cetinju imala je prilike da se uvjeri da je jedina forma terorizma koja je demonstrirana bio državni terorizam, budući da je Vlada, uz flagrantno kršenje zakona i nadležnosti, protiv vlastitih građana upotrijebila silu kako bi postupila po instrukcijama koje su dolazile iz jedne suśedne države, a čiji je cilj bio javno poniženje Cetinja i Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Takvo postupanje Vlade Crne Gore, dodaju, karakteristika je okupacionih, marionetskih režima i sigurni smo se da će nakon što se Crna Gora izbori za demokratske promjene, nezavisni crnogorski sudovi nalogodavcima upotrebe sile protiv mirnih građana izreći adekvatne presude.

“U kojoj je mjeri policija danas zloupotrijebljena u političke svrhe svjedoče i snimci proslave pitomaca policijske akademije u Danilovgradu zbog pobjede reprezentacije Srbije nad reprezentacijom Crne Gore u rukometu. Sve su to simptomi zabrinjavajućega stanja u crnogorskoj policiji koje je uzrokovano njenom direktnom političkom instrumentalizacijom od strane aktuelne vlasti”, smtaraju oni.

Crnogorski PEN centar najoštrije osuđuje zastrašivanje građanskih aktivista i pokušaje njihove inkriminacije te upozorava Vladu Crne Gore i njene organe da će o njihovim staljinističkim metodama izvijestiti međunarodnu javnost.

“Pružamo punu podršku Aleksandru Saši Zekoviću, koji je prepoznat kao najagilniji građanski aktivista u domenu zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori, i ohrabrujemo njegovu beskompromisnu borbu za društvo jednakih prava i sloboda”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije