Connect with us

Vijesti

POJAŠNJENJE: CPC bez finansija od države od novembra 2020.

Published

on

Država od novembra 2020. do danas na račun Crnogorske pravoslavne crkve nije uplatila ni jedan jedini cent – navedeno je u reagovanju Crnogorske pravoslavne crkve.

Iz Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava su za Dnevne novine novine kazali da je Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) iz državnog budžeta prošle godine opredijeljeno 57.586 eura, te da je ta vjerska organizacija je ujedno dobila i najviše novca poreskih obveznika.

>>>Država za vjerske zajednice izdvojila skoro 200.000 eura, najviše dobile CPC i Islamska zajednica<<<

– Crnogorska pravoslavna crkva se obraća javnosti Crne Gore povodom teksta koji se mogao naći u medijima danas, koji se tiče finansijske pomoći koju država daje vjerskim zajendicama, a kako se ne bi širila lažna slika po tom pitanju. Naime, tekst ne govori to eksplicitno, ali sugeriše da je država nastavila da daje sredstva vjerskim zajednicama, pri čemu je Crnogorska pravoslavna crkva istaknuta kao uživalac najvećih donacija države. Radi javnosti, moramo da jasno kažemo da država od novembra 2020. do danas na račun Crnogorske pravoslavne crkve nije uplatila ni jedan jedini cent – ističu iz ove vjerske zajednice.

To je CPC, dodaju, stavilo u izuzetno težak položaj, u kojem osim državnog pritiska na pravni i vjerski status, nazivanjem te crkve nevladinom organizacijom od najviših državnih zvaničnika, “Crnogorska pravoslavna crkva sada još trpi i egzistencijalni pritisak sa očiglednom namjerom uništenja crnogorske crkve”.

– Licitiranje oko iznosa izdvojenog za Crnogorsku pravoslavnu crkvu je samo sa ciljem prikrivanja suštinske obespravljenosti naše crkve koja se ogleda, između ostalog, zabranom pristupa pravoslavnim hramovima Crnogorskoj crkvi, od kojih crkva druge države, sa druge strane ubira ogromne prihode, u odnosu na koje su novci izdvojeni od države sitniš, a što bi u stvari trebalo biti predmetom interesovanja države – zaključili su iz CPC.

Advertisement

Najčitanije