Connect with us

Vijesti

PORFIRIJE: Oko ustoličenja je mnogo političkih interesa

Published

on

Oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju uplelo se mnogo politike i raznih interesa, a iskren da budem ja to ne razumijem i nezainteresovan sam za te interese, kazao je danas patrijarh Porfirije, prenosi portal Dana.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) u subotu 4. septembra će doći u Podgoricu, pred ustoličenje mitropolita Joanikija, gdje će mu biti pripremljen doček, a kako je kazao, ne želi da prlja svoj um sa tim interesima.

– Ne želim da me to opterećuje i da silim svoj um sa tolikim informacijama u glavi. To mi stvara konfuziju u glavi. Napravila se slika da mi kao crkva želimo nešto na silu da izvedemo, pa nas upozoravaju kao da ćemo mi izazvati neke incidente i sukobe. U Crnoj Gori psotoji pravoslavna crkva koja ne pravi razlike među narodom. Mi treba da ustoličimo mitropolita i legitimno i kanonski, na isti onaj način kao što su bila i preostala ustoličenja – naveo je Porfirije.

Istakao je da mu je potpuno jasno da ljudi koji su ostrašćeni ne žele i ne mogu to da razumiju.

– To je njihov nedostatak, ali to nije njihov grijeh i ne smijemo im to upisati u grijeh. Nećemo uspjeti da ih preobrazimo. Svako ima svoj krst i svoje muke i svako na osnovu toga uspostavlja svoj odnos sa Bogom i sa ljudima – poručio je patrijarh.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije