Connect with us

Vijesti

POSJETA ZAPADNOM BALKANU: Fon der Lajen u srijedu sa Đukanovićem i Krivokapićem

Published

on

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen u posjetiće Crnu Goru u srijedu, 29. septembra. Kako je najavljeno u EK, Lajenova će se sastati sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem

Tokom boravka u Crnoj Gori, Lajenova će, u pratnji premijera Krivokapića posjetiti Institut za javno zdravlje koji je dobio podršku EU u borbi protiv pandemije.

Posjetu regionu Lajenova počinje sjutra u Albaniji, a tokom popodneva boraviće u Skoplju. U okviru boravka na Zapadnom Balkanu Lajenova će posjetiti i Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu.

“Ovom posjetom predsjednica EK će izraziti posvećenost regiji i njenoj evropskoj budućnosti, a sa svim liderima sa kojima se bude srela, počev od Albanije i Sjeverne Makedonije, razgovaraće o važnim političkim i regionalnim pitanjima uključujući i specifičnu situaciju koja se odnosi na trenutnu eskalaciju između Kosova i Srbije”, saopštila je portparolka EK Dana Spinant.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, Peter Stano, kazao je da je postizanje deeskalacije odgovornost obje strane – i Srbije i Kosova.

Kao prvi pozitivni korak u tom pravcu najavio je dolazak glavnih pregovarača iz Prištine i Beograda u Brisel, kako bi se razgovaralo o daljim postupcima.

“Trenutna dešavanja nijesu dobra za građane Kosova, niti za građane Srbije, ali takođe ni za regiju”, kazao je Stano.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije