Connect with us

Vijesti

PROSVJETNA ZAJEDNICA: “Plate nastavnika u CG najniže u Evropi”

Published

on

Prosvjetna zajednica traži da se u što kraćem roku uradi izmjena i dopuna zakona o zaradama u javnom sektoru, jer se odstupilo od koncepta ujednačenosti zarada

U pismu koje je NVU Prosvjetna zajednica uputila Vladi, Skupštini, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta traže da usvoje njihov predlog povećanja koeficijenta nastavnicima u školama i vrtićima na 12.56. prosvjetari ističu da imaju najniže prosječne plate u Evropi.

Ako se ne ispune naši zahtjevi, pozvaćemo kolege na obustavu svih radnih obaveza koje ne ulaze u minimum procesa rada, a nametnuti su nam Zakonom o štrajku. Na kraju, kao krajnja mjera, organizovaćemo protest ukoliko se naslovljeni u ovom otvorenom pismu ogluše o naše zahtjeve – navodi se u pismu.

Oni su naveli da je njihova profesija decenijama degradirana, a pored promjene vlasti, kako dodaju, i dalje svakodnevno doživljavaju ignorisanje i neuvažavanje kao da je zaboravljen značaj obrazovanja za napredak jedne države.

“Iz tih razloga, pomenuto udruženje je pokrenulo peticiju pod nazivom “Povećanje startnog koeficijenta na plate profesora u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Koeficijent 12.56 je naš cilj!” Pokrenuta je elektronska peticija gdje građani imaju priliku da podrže zahtjev nastavnika. Ujedno, upućena je peticija i na adrese svih vrtića i škola u Crnoj Gori i tako omogućeno nastavnicima da podrže zahtjev”, navodi se u pismu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije