Connect with us

Vijesti

PROTEST U MOSKVI ZBOG IZBORA: Ljudi kažu – „ponovo smo prevareni“

Published

on

Stotine ljudi, ljutih zbog prošlonedjeljnih parlamentarnih izbora, pridružile su se protestu u centru Moskve, noseći transparente s natpisima i porukama “vratite izbore”, javlja Rojters.

Protest je organizovalo nekoliko političara, mahom komunista, koji tvrde da su prevareni i pozivaju na ukidanje elektronskog glasanja.

– Došla sam ovdje danas jer smo ponovo prevareni – rekla je jedna žena na protestu.

Ruska policija privela je u petak nekoliko opozicionih aktivista i upozorila da će prekinuti sve ilegalne skupove tokom vikenda, ali britanska agencija navodi da tokom dana nije bilo informacija o hapšenjima na protestu.

Novinska agencija Interfax objavila je procjenu moskovske policije da se na protestu okupilo oko 400 učesnika, uključujući novinare, dok Rojters – pozivajući se na očevice, navodi da je bilo oko 1.500 ljudi.

Konačni rezultati izbora objavljeni su u petak i po njima je vladajuća stranka Jedinstvena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, osvojila 324 od 450 mjesta u ruskoj Dumi.

Kremlj je objavio da želi da se elektronsko glasanje, koje je korišćeno u Moskvi i u nekoliko drugih regija na prošlonedeljnim izborima, uvede i širom zemlja na budućim izborima, navodi Rojters.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije