Povežite se sa nama

Vijesti

Radulović u Briselu: Spoljna politika i borba protiv korupcije idu ruku pod ruku

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora je na putu ka Evropskoj uniji pokazala izuzetnu spremnost za reforme. Njena spoljna politika je dosljedna i potpuno usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU“, kazao je u Briselu ministar vanjskih poslova (MVP) Đorđe Radulović razgovarajući sa poslanicom Evropskog parlamenta i potpredsjednicom njegovog Odbora za vanjske poslove (AFET) Željanom Zovko.

“Ocijenivši da bi revidirana metodologija pristupanja mogla s jedne strane ojačati političku dimenziju pregovora, te igrati važnu ulogu u ubrzanju procesa i dinamici ispunjavanja obaveza, on je ukazao na mjerljive rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu, te da Crna Gora već bilježi napredak u oblasti korupcije i organizovanog kriminala”, navedeno je u saopštenju.

U tom kontekstu, dodaju iz resora, naglasio je da Izvještaj Evropske komisije upravo “tumačimo kao smjernice i podstrek za nastavak reformi”.

Takođe, Radulović ukazao je na čvrstu posvećenost Crne Gore manjinskim pravima, istakavši da će “Vlada dodatno raditi na njihovom unaprjeđenju”.

“Zovko je kazala je da je politika proširenja neizostavan dio EU agende. U tom smislu, ohrabrila je Crnu Goru da sprovodi reforme koje vode putem punopravnog članstva u EU. Dodatno, ukazala je na značaj očuvanja manjinskih prava i sloboda kao politike koja se vrednuje kao jedan od temelja u EU”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli iz MVP, tokom razgovora sa europoslanicom i izvjestiteljkom Evropskog parlamenta za Kosovo Violom fon Kramon ukazano je na važnost održavanja dijaloga između EU i država Zapadnog Balkana u cilju ostvarivanja ciljeva iz evropske agende.

“Govoreći o saradnji u regionu, ministar Radulović je naveo da Crna Gora svakako predstavlja pouzdanog partnera kome su dobrosusjedski odnosi, zasnovani na uzajamnom poštovanju i razumijevanju, uz njen EU put, te posvećenost transatlantskim odnosima, jedan od temelja spoljne politike. Istovremeno, ponovljena je spremnost Vlade Crne Gore da još snažnije radi na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, naglašeno je u saopštenju.

Kramon je istakla da je budućnost Crne Gore nesumnjivo u EU, ali da bi postala članicom Crna Gora mora intenzivirati borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Samo država koja je odlučna da se uhvati u koštac sa svim oblicima korupcije, a naročito onom na političkom nivou, može postati članica EU”, naglasila je Kramon.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije