Connect with us

Vijesti

Raković: Ne vjerujem da Temeljni ugovor može biti potpisan prije sredine 2022.

Published

on

Ne vjerujem da Temeljni ugovor može biti potpisan prije sredine 2022. godine,  osim ukoliko se Krivokapić vrati prethodno usaglašenom tekstu koji je odbio da potpiše u Beogradu prilikom posjete Patrijaršijskom domu 27. maja ove godine, izjavio je istoričar Aleksandar Raković za BORBU.

Krivokapić je prije više od četiri mjeseca poslao verziju Temeljnog ugovora Patrijarhu Porfiriju koji je u odgovoru premijeru saopštio da će se tekstom predloženog ugovora baviti Stručna komisija.

-Predložene izmjene u verziji koje je dostavio Sinodu premijer Zdravko Krivokapić upućene su Stručnoj komisiji SPC, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima poslednju riječ po ovom pitanju, saopšteno je iz Patrijaršije nakon što je premijer Krivokapić poslao poslednju verziju Temeljnog ugovora.

Raković je saopštio da je nalaz Stručne komisije predat Sinodu prije više od mjesec dana i da arhijereji razmatraju sve četiri verzije koje je premijer Krivokapić proslijedio SPC-u.

-Nalaz komisije je predat Sinodu prije više od mjesec dana i arhijereji sada razmatraju četiri verzije teksta i nalaz stručne komisije koju je formirao patrijarh Porfirije. Uprkos najboljoj namjeri Sinoda SPC-a i Patrijarha, te raznorazne Krivokapićeve verzije zbunile su arhijereje i stiče se utisak da se pitanju Temeljnog ugovora pristupa pažljivo i bez žurbe, isključivo van domašaja bilo kakve dnevne politike- kazao je Raković.

On je naglasio da će Sinod od Krivokapića tražiti dodatna pojašnjenja, te da bi i pored najbolje namjere Vlade Crne Gore proces usaglašavanja ugovora trajao nekoliko mjeseci.

– Od Krivokapića će biti sigurno tražena pojašnjenja, a usaglašavanje, čak i da Vlada Crne Gore ima najbolje namjere (u šta se može posumnjati), trajalo bi nekoliko mjeseci. Krivokapić je sam napravio nepotreban problem i doveo do nepovjerenja u njegove namjere- naveo je Raković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije