Povežite se sa nama

Vijesti

RAKOVIĆ: Sinod SPC očito ne vjeruje Krivokapiću

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Istoričar dr Aleksandar Raković govorio je sinoć na RTV Vojvodina o srpskom pitanju u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Raković je kazao da Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve očito ne vjeruje dovoljno Krivokapiću jer se ne zna kakve se namjere kriju iza poteza crnogorskog premijera.

Naime, kaže Raković, pitanje je da li Krivokapić želi da upotrebi potpisivanje Temeljnog ugovora za osnivanje stranke i promociju svog političkog koncepta, kako bi to pokazao kao podršku Srpske pravoslavne crkve njemu lično.

Raković je dodao kako očekuje da će Sinod SPC uputiti Krivokapiću primjedbe i sugestije na čak tri nacrta Temeljnog ugovora koja je poslao prethodnih mjeseci i da će tražiti od njega da pojasni zbog čega je uneo korekcije i šta treba da znače te korekcije.

Prema Rakoviću, time će, umjesto da se potpiše već usaglašena verzija Temeljnog ugovora, rasplet o ovom pitanju sačekati bar sredinu 2022. godine.

S tim u vezi, naglasio je Raković, i Mitropolija crnogorsko-primorska bi trebalo da se čuva toga da Krivokapić upotrebi ovu eparhiju Srpske pravoslavne crkve kao podršku u stranačkoj borbi.

Raković je rekao da je Miki Spajić u razgovoru sa srpskom dijasporom u Sjedinjenim Američkim Državama najavio osnivanje stranke, tako da Krivokapić i društvo samo čekaju pogodan momenat da to i učine.

Što se tiče Republike Srpske, Raković je kazao da je zvanična Banjaluka krenula putem povratka oduzetih ovlašćenja i da s tog puta neće biti vraćanja u sadašnje stanje.

Stoga za Republiku Srpsku postoje samo dva puta, podvukao je Raković, ili da bude samostalna država u okviru labave unije BiH ili da bude u potpunosti samostalna država.

I ovog puta Raković je naglasio da bi pravedno rješenje bilo da Republika Srbija, Crna Gora i Republika Srpska stvore jedinstvenu državu, s kojom bi zajedno mogla da bude i Republika Makedonija.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije