Connect with us

Vijesti

SAD: Podrška dijalogu u Crnoj Gori, potrebna značajna politička volja

Published

on

SAD su saopštile da podržavaju konstruktivan dijalog u Crnoj Gori za koji će biti potrebna značajna politička volja

“Podržavamo konstruktivan dijalog sa političkim akterima i predstavnicima civilnog društva koji mora da se vodi u dobroj volji, sa prostorom za kompromis, da bi uspio i doveo do napretka Crne Gore na prosperitetnom i bezbjednom putu”, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta za Glas Amerike.

Na pitanje šta će SAD uraditi da doprinesu smirivanju tenzija u Crnoj Gori, nakon dešavanja u vezi sa ustoličenjem mitropolita Sprske pravoslavne crkve Joanikija, iz Stejt departmenta je rečeno da će “za dijalog biti potrebna značajna politička volja” i da “on na kraju krajeva zavisi od svih Crnogoraca”.

“Američka vlada je posvećena multietničkoj, inkluzivnoj i demokratskoj Crnoj Gori, čvrsto ukorijenjenoj u zapadnim institucijama. Crna Gora ima ponosnu tradiciju međuetničkog sklada i sada je vrijeme da se nastavi dogradnja te zaostavštine da bi se stvorila svjetlija budućnost za sve njene građane”, naveo je portparol Stejt departmenta.

Ustoličenje Joanikija na Cetinju 5. septembra bilo je praćeno izrazito povišenim tenzijama u zemlji, brojnim incidentima i sukobima policije i demonstranata.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije