Connect with us

Vijesti

SAVJET: “Dostaviti ime policajca koji je navodno gađao Krivokapića”

Published

on

Savjet za građansku kontrolu rada policije je od direktora Uprave policije zatražio da, bez odlaganja, dostavi ime i prezime policijskog službenika za kojeg se tvrdi da je šok bombom pogodio počasnog predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića tokom protesta na Cetinju 5. septembra 2021. godine

Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore uputila je Savjetu za građansku kontrolu rada policije prijavu zbog nanošenja tjelesne povrede počasnom predsjedniku SDP i bivšem predsjedniku Skupštine i Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranku Krivokapiću.

“Savjet je od direktora Uprave policije zatražio da, bez odlaganja, dostavi ime i prezime policijskog službenika koji se okupljenim demonstrantima na toj lokaciji obratio putem megafona. Takođe, zahtijevano je i pisano izjašnjenje konkretnog policijskog službenika prema ovom Savjetu povodom navoda, koji su i javno objavljeni, zajedno sa snimcima i fotografijama, građanina Krivokapića da ga je namjerno gađao i pogodio šok bombom. Savjet je, konačno, zatražio podatke o dosadašnjem profesionalnom iskustvu i angažmanu konretnog policijskog službenika”, navodi se u saopštenju.

U prijavi je navedeno da se Ranko Krivokapić tog dana poslije 6. sati nalazio sa manjom grupom demonstranata na Trgu Kralja Nikole na Cetinju, a da je u tom periodu, na istom mjestu, desetak demonstranata sjedelo na stolicama iz obližnjeg kafića na udaljenosti preko 15 metara od prvog kordona policije koji je brojao preko 40 pripadnika.

“U jednom trenutku, u sredini kordona pojavio se policajac koji je u ruci držao najmanji megafon koji je Krivokapić do tada vidio, iako je bio učesnik na desetine protesta u Crnoj Gori i Srbiji. Očigledno je da se radilo o komandiru kordona koji je stajao na Trgu Kralja Nikole. Podigao je i nešto rekao u taj mini megafon iz kojeg se ništa nije čulo. Odmah po tom činu, taj policajac izvukao je osigurač iz šok bombe, i istom gađao Krivokapića kojom prilikom je zadobio lakše tjelesne povrede u prijedjelu desne i lijeve noge”, navedeno je u prijavi.

U prijavi se navodi da je jasno propisano da se ta eksplozivna sredstva bacaju na zemlju, a ne na glavu i tijelo pojedinca.

„Nemamo dilemu da je pomenuti policajac prepoznao bivšeg predsjednika Skupštine Crne Gore i da je njegova namjera bila usmjerena da ga trajno onesposobi. Poznato je da takvom upotrebom šok bombe prema glavi mete, mogu nastupiti i smrtne posijedice“, navodi se u saopštenju.

SDP je pozvao Savjet da utvrdi identitet komandira koji je u tom vremenskom periodu rukovodio policijskom povrjeđivanju počasnog predsjednika SDP-a, prekoračenju ovlašćenja i upotrebi prekomjerne sile.

“ U suprotnom, to će se smatrati aktom terora vlasti prema svom decenijskom političkom protivniku, odnosno aktu koji je bio politički motivisan”, zaključeno je u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije