Povežite se sa nama

Vijesti

VIŠE DRŽAVNO TUŽILAŠTVO: ODT u slučaju Bakije donijelo zakonitu odluku

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Postupajući tužilac je obaviješten i da podnositeljka prijave ranije nije podnosila prijave protiv Đokaja – istaknuto je u saopštenju

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je u slučaju Šejle Bakije donijelo zakonito odluku – ocijenjeno je iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici nakon sveobuhvatne analize dostavljenih spisa predmeta i detaljnog izvještaja postupajućeg tužioca ODT-a.

– Postupajući tužilac, kako je utvrđeno, nije bio upoznat sa bezbjednosnom procjenom ličnosti, niti kaznenom evidencijom Ilira Đokaja, a obaviješten je da on ranije nije evidentiran za porodično nasilje – navodi se u saopštenju Višeg državnog tužilaštva, nakon što je vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca dao nalog da se obavi detaljna provjera postupanja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u tom slučaju.

Više državno tužilaštvo je, kao neposredno nadležno za ODT Podgorica, pribavilo spise predmeta i izjašnjenje postupajućeg tužioca.

– Postupajući tužilac je obaviješten i da podnositeljka prijave ranije nije podnosila prijave protiv Đokaja – istaknuto je u saopštenju.

Postupajući tužilac, kako je utvrđeno, procijenio je da ne postoje elementi bića krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, “imajući na umu činjenicu da Krivični zakonik Crne Gore (član 220) propisuje da ovo krivično djelo postoji u slučaju kada učinilac, primjenom grubog nasilja, naruši tjelesni ili duševni integritet člana svoje porodice”.

– Postupajući tužilac, imajući u vidu navode iz prijave, sadržinu obavještenja prikupljenih od podnositeljke prijave, uzimajući u obzir sve prikupljene činjenice i dokaze, utvrdio da nema elemenata krivičnog djela proganjanje (član 168a Krivičnog zakonika Crne Gore). S obzirom na to da je Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici (član 36, stav 2) propisano kao prekršajno djelo ako član porodice prijeti napadom ili izaziva opasnost koja može prouzrokovati osjećaj lične nesigurnosti ili psihičku bol drugog člana porodice, postupajući tužilac je službenicima Uprave policije izdao obavezujući nalog da se prijavljeno lice liši slobode i u zakonskom roku sprovede sudiji za prekršaje – precizirali su iz Višeg državnog tužilaštva.

Postupajući po nalogu državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici službenici Uprave policije Centra bezbjednosti Podgorica uhapsili su Đokaja i on je, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, priveden Sudu za prekršaje u Podgorici.

– Sud za prekršaje je prihvatio svoju nadležnost, odnosno činjenicu da je u pitanju prekršaj, jer bi u slučaju drugačijeg stava imao obavezu da spise predmeta uputi Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici radi ocjene da li se u prijavljenim radnjama stiču elementi bića krivičnog djela. Sud se, kao što je navedeno, u konkretnom slučaju saglasio da je riječ o prekršaju, te nakon okončanog glavnog pretresa donio rješenje kojim se okrivljeni oslobađa krivice – navedeno je u saopštenju.

Ubistvo mlade djevojke u Tuzima je, kako su naglasili, opomena za čitavo društvo i pokazatelj da sve državne institucije treba sa povećanim senzibilitetom pristupaju svim slučajevima porodičnog nasilja.

– Nameće se i potreba što hitnijeg usaglašavanja crnogorskog zakonodavstva sa međunarodnim standardima prema kojima se svaki oblik nasilja u porodici tretira kao krivično djelo – navode iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije