Connect with us

Vijesti

ZASTRAŠIVANJE: Vukšić bi da ućutka Pobjedu da ne izvještava o naoružanim ljudima u Cetinjskom manastiru

Published

on

Novinar Pobjede, urednik političke redakcije Nenad Zečević saslušan je juče u Višem državnom tužilaštvu kao svjedok po prijavi direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića u slučaju odavanja tajnih podataka.

Povod za krivičnu prijavu Vukšića protiv NN osobe je tekst čiji je autor Zečević, a koji je objavljen u Pobjedi 30. septembra „ANB bi da sakrije imena bezbjednosno interesantnih osoba koje su bile u Manastiru“.

Vukšić u krivičnoj prijavi tvrdi da je u tekstu iznijet tajni podatak u rečenici: „Izvještaj ANB se poziva na podatke policije koja je ranije dobila nalog da ‘operativnim provjerama’ utvrdi da li u Manastiru ima naoružanih ljudi, ali je i dalje nepoznato da li je taj nalog izvršen“.

Zečević je u izjavi tužilaštvu pobio sve navode iz krivične prijave i ponudio i prezentovao dokaze.

Objasnio je da podatak za koji Vukšić tvrdi da je tajan nije tajan, što jasno proizilazi iz samog teksta koji direktor ANB želi da „izvede na sud“. U, za Vukšića spornom, tekstu piše i to da je Pobjeda u tekstu od 18. septembra objavila odgovore rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju koji je rekao da to tužilaštvo „nije zahtijevalo pretres Manastira Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju jer, navodno, nijesu postojali zakonski osnovi da se izvrši ta zakonska radnja, ali je naloženo urgentno Upravi policije da operativnim provjerama utvrde da li u Manastiru ima naoružanih ljudi“.

Podatak koji je Vukšić za potrebe svoje tužbe proglasio tajnim, jasno je da je već bio javan, tako da je jasna i svrha njegove prijave – Vukšić bi da ućutka Pobjedu da ne izvještava o naoružanim ljudima u Cetinjskom manastiru.

Novinar Pobjede upozorio je juče tužilaštvo da je ovaj slučaj neprimjeren pritisak na medije i zastrašivanje novinara. Ukazao je da su motivi šefa ANB-a sadržani u činjenici da se Zečević bavio sukobima u bezbjednosnom sektoru, nezakonitim izborom direktora ANB-a, izvještajima policije i ANB-a vezano za dešavanja na Cetinju.

Smatra da ga je, prije svega, Vukšić, ,,uzeo na nišan“ povodom tekstova o dešavanjima na zatvorenim sjednicama Odbora za bezbjednost na kojima je bilo riječi o događajima na Cetinju, uoči i na dan ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića.

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović upozorio je ranije za Pobjedu da su pozivi novinarima da daju izjave ili svjedoče pred istražnim organima najnovija vrsta pritiska na crnogorske novinare.

Podsjetio je i da je Evropska komisija, u posljednjem izvještaju, opomenula crnogorske vlasti zbog poziva na zatvaranje pojedinih medija, ali da oni, bez obzira na to, nastavljaju sa pritiscima na novinare.

Poručio je da će Medijski savjet za samoregulaciju obavijestiti sve međunarodne organizacije koje se bave slobodom medija i slobodom izražavanja u Evropi o svim najnovijim pritiscima na crnogorske novinare.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije