Povežite se sa nama

Vijesti

Zeković: Veličanje Ratka Mladića nije sloboda izražavanja nego širenje straha

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) osuđuje nacionalizam i veličanje zločinaca u Pljevljima koji naročito pogađaju pripadnike muslimanskog i bošnjačkog naroda ali i sve građane koji drže do demokratskih i građanskih vrijednosti, saopštio je greneralni sekretar te organizacije, Aleksandar Saša Zeković.

Za CHO je, navodi Zeković, posebno zabrinjavajuća nespremnost lokalnih vlasti i predsjednika opštine Pljevlja da podstaknu dijalog i akciju u zajednici o ovoj temi.

Izostala je, kako kaže on, prijava grafita policiji i tužilaštvu, kao i aktivnost njihovog uklanjanja ili prefarbavanja.

Izostanak proaktivnog i odlučnog pristupa lokalne vlasti, uz ispoljeno relativizovanje činjenica i stvarnosti, doprinosi opstanku i daljem razvijanju ovog probema koji nikako da se uzme za ozbiljno, smatra Zeković.

>> Ratko Mladić – sinonim zla – prijeti „nesrbima“ >>

Poručuje da lokalna zajednica treba odlučniji i jedinstveniji odgovor na vandalizam i krajnje desničarske ispadei incidente.

Grafiti kojima se veliča zločinac Ratko Mladić nijesu izraz slobode izražavanja već sijanje straha, razdora i mržnje.

– CHO pohvaljuje javne nastupe građana Mirsada Đurđevića, Danijala Geljića i svih drugih koji su kroz činjenično ispoljeni građanski aktivizam p(r)ozvali lokalne i državne vlasti da više ne ćute i da pristupe prevenciji i otklanjanju posljedica manipulacija, predrasuda i mržnje. Opština Pljevlja nije trebala da se prepozna i oglasi nenadležnom kod uklanja takvih grafita. Na taj način se gubi povjerenje i povećava osjećaj nesigurnosti – kazao je Zeković.

Ističe da je CHO spreman da pomogne Skupštini opštine Pljevalja i organima lokalne samouprave u razvijanju politike i prakse koja će djelotvornije prepoznavati incidente mržnje i i brže djelovati na njih.

U tom pravcu se CHO i obratio predsjedniku pljevaljske opštine.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije