Connect with us

Društvo

VLADA ZNALA ZA PROBLEM: Policija još u januaru pisala zbog isteka lizinga na vozila

Published

on

Koliko je Vlada bila brza u rješavanju problema službenih patrolnih vozila za policiju najbolje govori podatak da se Uprava policije obratila Ministarstvu finansija još 29. januara 2021. godine, u kojem ukazuje na probleme koji mogu nastati uslijed isteka Ugovora o lizingu za 130 automobila, pišu Dnevne novine.

Pet mjeseci kasnije Uprava policije ostala je bez patrolnih vozila, nakon što je posljednji automobili vraćen firmi “Osmanagić”.

Međutim, kako navodi Raško Konjević, poslanik SDP-a, Uprava policije tvrdi da je Vlada reagovala u kratkom roku i donijela zaključak.

“Zaključak je čudo. Policija i bez auta i bez goriva. Istina je jedna. Nema budžeta već pola godine i institucije ne mogu da funkcionišu. Ukazivali smo. Možda je neko sumnjao. Dokazi su stigli. A budžet čeka epilog političkih “ucjena”. Do tada policija neka ide pješke”, naveo je Konjević na Twitteru.

Dodao je da je to nevjerovatan uspjeh nove Vlade Crne Gore koji dosad niko nije uspio da postigne.

Iz Uprave policije su saopštili da je Vlada reagovala u kratkom roku i u prethodnom periodu donijela dva zaključka, od kojih se jedan odnosi na pitanje službenih patrolnih vozila, a drugi zaključak odnosi na pitanje nabavke goriva za službena vozila.

Oba zaključka su donijeta na sjednici Vlade Crne Gore održanoj 13. maja 2021. godine. Kako su saopštili, u skladu sa donijetim zaključcima i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama sprovešće se postupci javnih nabavio i na taj način će ova dva pitanja biti riješena.

“Uprava policije sve aktivnosti iz svoje nadležnosti obavlja redovno i uspješno se prevazilazi trenutni nedostatak policijskih patrolih vozila, čemu mogu da posvjedoče građani, ali i cjelokupna javnost. Policija je organizacija koja se veoma lako prilagođava novim i zahtjevnim uslovima rada za dobrobit građana, te tako i ovaj put sve radimo da građani naše države ni na jedan način ne osjete da je došlo do bilo kakavih otežavajućih okolnosti u radu”, navode iz Uprave policije.

Zanimljivo je da je ova ista Vlada još 11. marta ove godine usvojila Informaciju o nabavci patrolnih vozila za potrebe Uprave policije, i s tim u vezi donijela zaključke kojim se Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zadužuje da za potrebe nabavke novih vozila za Upravu policije putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga daovaocu lizinga nakon isplate svih rata lizing naknade obezbijedi iznos od 2.150.000 eura.

Takođe, zadužili su Upravu za katastar i državnu imovinu da u saradnji sa Upravom policije u što kraćem roku sprovede postupak nabavke vozila za potrebe Uprave policije putem finansijskog lizinga.

Međutim, dva mjeseca kasnije 13. maja Vlada donosi novi zaključak u vezi sa patrolnim vozilima za policiju, i umjesto lizinga za nova vozila i sume od 2.150.000 eura, odlučuju da ipak uzmu polovna vozila putem finansijskog lizinga na period od 12 mjeseci. Za tu nabavku opredijeljeno je 715.000 eura.

U novoj informaciji iz Vlade pojašnjavaju da je nabavka novih vozila vrlo složen predmet javne nabavke i finalizacija tog postupka iziskuje dodatno vrijeme zbog isporuke vozila specijalno opremljenih za UP, pa je za realizaciju toga potrebno minimum pola godine.

Upravo to šestomjesečno čekanje zahtijevalo je hitno preduzimanje radnji u cilju sprovodenja postupka u što kraćem roku, zbog čega se došlo do rješenja da se nabave polovna vozila kako bi se spriječilo rapidno smanjivanje mobilnosti operativnih struktura policije, čime se dovode u pitanje kapaciteti za realizaciju zakonom predviđenih nadležnosti policije.

Imajući u vidu navedeno, javila se potreba za hitnim reagovanjem Uprave policije u cilju obezbjeđivanja vozila neophodnih za svakodnevni rad ovog organa.

Vlada je stoga, pet mjeseci nakon prvog obraćanja policije zaključila da je “neophodno obezbijediti sredstva u iznosu od 715.000 eura za nabavku polovnih službenih vozila”, ali ne navodeći koliko vozila je predviđeno da se nabavi za pomenuti iznosi kad će stići.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije