Connect with us

Društvo

VLAHOVIĆ KOD PAPE: Predao mu knjigu i pismo Đukanovića

Published

on

Povod susreta je objavljivanja prvog toma “Monumenta Montenegrina Vaticana”

Papa Franjo primio je danas Miodraga Vlahovića, crnogorskog ambasadora pri Svetoj Stolici, povodom objavljivanja prvog toma “Monumenta Montenegrina Vaticana”, koji je posvećen Konkordatu između Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine.

Uz posebni primjerak knjige, ambasador Vlahović je papi Franju predao i pismo predsjednika Đukanovića u kojem, pored ostalog, stoji:

“Konkordat iz 1886. je potvrdio razumijevanje i poštovanje tadašnje Knjaževine Crne Gore prema vrijednostima i principima koji i danas, u savremenom i demokratskom svijetu, predstavljaju osnov pravednog društva – međusobno poštovanje i suživot različitih nacija i vjera, što je dio najbolje crnogorske tradicije, na koju se veoma ponosimo i na kojoj temeljimo našu građansku, evropsku i multietničku demokratiju.”

U polusatnom razgovoru, sagovornici su razmatrali najnovija dešavanja i procese u Crnoj Gori i na prostorima Balkana, a osvrnuli su se i na evropske prilike i događaje u SAD, kao i na neka pitanja bilateralnih odnosa i saradnje između Svete Stolice i naše zemlje.

Papa je zahvalio na poklonu i pohvalio projekat “Monumenta Montenegrina Vaticana”, za koji je Vlahović istakao da predstavlja samo prvu knjigu iz buduće edicije, koja će sadržati dokumente o crnogorskoj istoriji iz tri vatikanska arhiva.

Na kraju razgovora poglavar Katoličke crkve je poklonio našem ambasadoru svoju najnoviju knjigu – o svijetu poslije pandemije – pod nazivom “Da ponovo sanjamo”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije