Connect with us

Društvo

ZA SILOVANJE: Sudovi u Crnoj Gori dosuđivali i kazne od 15 dana zatvora

Published

on

Pred crnogorskim sudovima u ovom trenutku vodi se 14 sudskih postupaka zbog krivičnih djela silovanje, uključujući pokušaje i nedozvoljene polne radnje koji su u vezi sa ovim krivičnim djelom, a u periodu od 2015. do 21. januara 2021. godine zbog tog gnusnog djela osuđeno je 27 osoba.

To je Danu saopšteno iz Sudskog savjeta, a navode da je dosad najduža izrečena zatvorska kazna za ovo krivično djelo 15 godina zatvora, a najkraća 30 dana. Osim zatvorskih kazni, kojih je bi lo 22, izrečena je po jedna novčana i pojačan nadzor roditelja, kao i tri u pućivanja u vaspitnu ustanovu.

Na meti seksualnih napasnika bila su i djeca, a zbog krivičnog djela obljuba nad djetetom pravosnažno su osuđene 24 osobe, od čega 14 na zatvorsku kaznu, izrečeno je pet pojačanih nadzora od organa starateljstva, kao i jedna uslovna kazna. Najduža izrečena kazna je pet godina zatvora.

Upravi policije tokom prošle godine prijavljeno je deset slučajeva slučajeva silovanja, ali kriminolog Velimir Rakočević upozorava da je to daleko od realnog stanja jer je tamna brojka, odnosno odnos između stvarno izvršenih i oficijelno registrovanih krivičnih djela protiv polne slobode, u prosjeku jedan prema deset.

“To znači da na jedan prijavljeni slučaj ima oko deset stvarno izvršenih silovanja koja nijesu prijavljena”, ističe Rakočević.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije