Connect with us

Društvo

ZATVORENIK IZ SPUŠKOG ZATVORA: Bolji tretman i pozitivno mišljenje za uslovni otpust najčešće samo za novac

Published

on

Zatvorenik Zvonko Radović, koji zatvorsku kaznu izdržava u C paviljonu spuškog zatvora, obratio se redakciji Dana pismom u kojem tvrdi da nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija tretmane resocijalizacije ne sprovode jednako i onako kako je propisano zakonom, kao ni davanje mišljenja za uslovni otpust.

On se ovim povodom obratio i ombudsmanu ali, kako kaže, nije dobio neku veliku pomoć i trud u rješavanju svojih problema.

Radović tvrdi da realizatori tretmana koji se odnosi na davanje mišljenja za reklasifikaciju osuđenika, dobijanje uslova za prelazak na ekonomiju, poluotvoreni dio zatvora, kao i mišljenja za uslovni otpust vrše selekciju među osuđenicima po kriterijumima koji nijesu propisani zakonom.

“Poznato je da dobro mišljenje u većini slučajeva dobijaju samo oni koji to plate. To znači da nije bitno šta si radio i kako si odslužio kaznu, već da li si ostvario pravi kontakt za dobro mišljenje. Samim tim, ljudi osuđeni za krivična djela koji nemaju finansijsku moć moraju da sačekaju da ih neki rođak ili prijatelj upita i zainteresuje se za to”, tvrdi Radović.

Pojasnio je da mišljenje koje daju nadležni treba da sadrži sliku osuđenog lica tokom odsluženja kazne i njegovog boravka u UIKS-u, a nikako sliku, tj. opis njegovog porodičnog stanja i prilika prije njegovog dolaska u zatvor.

“Ukoliko se realizatorke tretmana ohrabre da opišu i ocrne osuđenike i njihove porodice lošim mišljenjem za uslovni otpust, treba da uzmu u obzir njihovo obrazovanje za posao koji obavljaju, svoje lične prilike u porodici i životu, kao i ljubavni život, pa da onda sačine sliku o osuđeniku. Kako je zakonom propisano, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija treba sprovesti izvršenje zatvorske kazne, a ne dopunski, još jednom kažnjavati osuđeno lice”, istakao je Radović.

Neadekvatna medicinska njega, tvrdi Radović

On tvrdi i da uslovi u UIKS-u nisu dobri, što se ogleda u lošoj hrani, neadekvatnoj ljekarskoj njezi i drugome.
“Medicinska njega je zasnovana na prioritetima po instrukciji uprave ili uticaja treće osobe, a zatvorska hrana je ista kao i prije 15 godina. Lično sam bio svjedok slučaja kada je osuđenik umro u svojoj sobi: odnose ga na nosilima sa zakačenom infuzijom kako bi bila opravdana ljekarska nebriga, a zatim slijedi informacija da je umro na putu ka Kliničkom centru, iako je već bio mrtav. Imam problem sa Upravom zavoda za izvršenje krivičnih sankcija od kada sam došao jer bolujem od gihta, koji zahtijeva poseban režim ishrane. Zbog nastojanja da za sebe izborim uslove na koje po zakonu imam pravo, dolazim u problem sa realizacijom tretmana i gubim pravo na uslove koje su propisani zakonom”, tvrdi Radović.

UIKS: Obavijestićemo nadležne, o davanju novca nemamo saznanja

Sprovođenje tretmana zatvorenika, kao i sačinjavanje izvještaja o zatvorenicima, realizuje se uz poštovanje principa i načela jednakosti i zabrane diskriminacije po bilo kom osnovu, uz objektivno, tačno i činjenično navođenje svih podataka u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

“Sektor za zdravstvenu zaštitu svakodnevno je dostupan licima lišenim slobode. Obrok svim licima lišenim slobode je u skladu sa optimalnim ljudskim potrebama, što je kontrolisano od strane zatvorskog ljekara i nutricioniste. Povodom navoda koji se odnose na bolji tretman zatvorenika koji daju novac ili imaju veze, ističemo da to nije prepoznato od strane nadležnih u UIKS-u i da o tome ne postoje bilo kakva saznanja. Nadležni u UIKS-u će o tome obavijestiti i organe koji su zaduženi za otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela, kako bi, u konačnom, i oni dali svoju ocjenu”, naveli su iz UIKS-a u odgovoru na pitanje Dana.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije