Connect with us

Društvo

ZAVRŠNI RADOVI: Podgorica dobija novi most Luča i saobraćajnicu vrijednu više od 15 miliona eura

Published

on

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima u prisustvu delegacija gradova Skoplja i Sarajeva, kao i gradonačelnika Prijestonice Cetinje, predsjednika Opštine Bar, juče je obišao završene radove na izgradnji Jugozapadne obilaznice – najvrjednijeg projekta u oblasti putne infrastrukture u protekloj deceniji.

Vuković je saopštio da Glavni grad 21.maj obilježava brojnim svečanim aktivnostima, te da je otvorena Kuslevova kuća, položen kamen temeljac za izgradnju nove škole u Tološima i da je kruna ovogodišnjeg programa završetak radova na izgradnji Jugozapadne obilaznice i novog mosta na rijeci Morači.

“Jugozapadna obilaznica ima višestruki značaj, ne samo za Podgoricu, nego i za Crnu Goru kao dio budućeg prstena oko glavnog grada”, istakao je Vuković.

Kako dodaje, u narednom periodu je potrebno izvršiti test opterećenja.

“To je prosto standardna procedura i nakon toga moraćemo da izmjestimo jedan dio dalekovoda, koji se nalaze u neposrednoj blizini mosta. Mi smo se nadali da će saobraćaj moći biti pušten prije toga, međutim ljudi iz CGES-a su nas upozorili na potencijalne rizike tako da ćemo moći da kažemo da jugozapadna obilaznica u punoj funkciji za nekih dva, dva i po mjeseca, to je moje očekivanje.”

Jugozapadna obilaznica, duga preko 3,5 kilometra, vrijedna 15,5 miliona eura, je kapitalni projekat kojim je Podgorica dobila višestruko modernu saobraćajnicu, povezujući magistralne puteve ka Petrovcu i Cetinju, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, a turistički potencijal i pristupačnost podići na još viši nivo, dok će okolni prostor učiniti atraktivnijim i za razvoj privredne djelatnosti.

“Unikatnost iluminacije, naročito na vrhu mosta, upotrebom savremenih tehnologija, čini da senzacionalna svjetlost obasjava Moraču – prenoseći njenim tokom crnogorsku luču od sjevera pa sve do mora. Zato je Luča najdostojnije ime koje može nositi ovaj most, kao znak i svjetionik slobodarske prošlosti i neugasivi plamen vječnosti nad ovim najljepšim komadom zemlje”, kazao je Časlav Vešović.

Iskazana je zahvalnost kompaniji Bemax koja je i u ovom poslu opravdala reputaciju kvaliteta, vrhunske stručnosti i lojalne predanosti, kompaniji Crnagoraput, koja je kroz konzorcijum sa Bemaxom izvodila radove na mostu, kao i svim kompanijama i pojedincima koji su učestvovali u projektovanju i revidovanju neophodne dokumentacije i nadzoru.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije