Connect with us

Zdravlje

ČIRGIĆ UPOZORIO: Zbog privremenog finansiranja mogući problemi u nabavci ljekova

Published

on

Foto: PR Centar

Direktor fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić upozorava da zbog privremenog finansiranja budžeta može doći do poremećaja u snabdjevenost zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima.

“Glavni razlog obraćanja Fonda Ministarstvu finansija je taj da ukažemo da se zdravstveni sistem ne može uklopiti u koncept izrade plana javnih nabavki koji je predložen od strane Direktorata za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija i socijalnog staranja do donošenja Zakona o budžetu za 2021. godinu, a koji podrazumijeva da se nabavke planiraju i vrše na mjesečnom nivou te da plan sadrži samo one nabavke koje su neophodne za nesmetano funkcionisanje i planiranje jednostavnih nabavki”, poručio je Čirgić.

Kaže da bi to značilo da se bilans potreba za ljekovima i medicinskim sredstvima utvrđuje na mjesečnom nivou.

“Takođe, s obzirom da se radi o velikim vrijednostima nabavki za koje se sprovode tenderski postupci, koji su složeni i traju po nekoliko mjeseci, isti se ne mogu završiti na mjesečnom nivou, a kroz sprovođenje jednostavnih nabavki ne mogu se pokriti potrebe zdravstvenog sistema”, navodi Čirgić.

Čirgić kaže da je Fond predložio da se bilansi potreba za ljekovima i medicinskim sredstvima utvrde na godišnjem nivou, na bazi planiranih sredstava za 2020. godinu po rebalansu budžeta ili u okviru iznosa planiranih Nacrtom budžeta Fonda za 2021. godinu i da se, shodno tome u planovima javnih nabavki, ove nabavke planiraju za duži period odnosno na godišnjem nivou.

“U najboljoj namjeri da preveniramo problem s obzirom da nema reakcije po obraćanju Fonda želimo da ukažemo da ovakav način nabavke može dovesti do poremećaja u snabdjevenost zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima. Ovo se posebno odnosi na nabavke koje sprovodi Montefarm za potrebe zdravstvenog sistema, Institut za javno zdravlje za nabavku dijagnostikuma i potrošnog materijala za PCR testiranje, Klinički centar Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica, bolnice koje su određene kao COVID bolnice i dr”, zaključuje Čirgić

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije