Connect with us

Zdravlje

KLINIČKI CENTAR: Nijesmo imali slučaj da je virus prešao sa majke na bebu, ne prekidati dojenje

Published

on

dr. Vukčević i dr. Natalić / Foto: PR Centar

U porodilištu Kliničkog centra Crne Gore od kraja oktobra porodilo se 30 žena koje su bile kovid pozitivne, a do sada nije bilo slučajeva da se virus prenio sa majke na bebu.

Iz te zdravstvene ustanove ne savjetuju kovid pozitivnim majkama da prekidaju dojenje, jer virus u mlijeku nije dokazan, prenosi PR centar.

Ginekolog i akušer u KCCG Gordana Vukčević kazala je da je trudnoća period radosti, ali i neizvjesnosti, a pandemija je dodatno pojačala osjećaj straha i zbunjenosti kod trudnica.

One, kako je navela, moraju da idu na redovne kontrole i da poštuju sve epidemiološke mjere.

„Imamo kovid ambulantu u okviru naše Ginekološko-akušerske klinike gdje se primaju pacijentkinje koje su kovid pozitivne. Razdvojen je put kako se te pacijentkinje ne bi miješale sa ostalima trudnicama i pacijentima“, objasnila je Vukčević.

Prema njenim riječima, u porodilištu postoji posebna porođajna sala za žene koje su kovid pozitivne.

„Sve porođajne sale su fizički odvojene, tako da ne postoji mogućnost da žene koje su kovid pozitivne dođu u kontakt sa ostalim ženama i da prenesu infekciju“, kazala je Vukčević.

Trudnice se, kako je navela, primaju i porađaju bez testiranja, ukoliko nemaju simptome i tegobe koje bi ukazale da postoji mogućnost da su kovid pozitivne.

„Ali naravno i pacijentkinja i svi mi smo svjesni rizika koji nosi ona ili neko od nas i apsolutno se ponašamo u skladu sa svim mjerama zaštite. Apelujemo na naše pacijentkinje da prirodan tok bolova ispoštuju do maksimuma da bi što kraće bile u bolnici“, rekla je Vukčević.

Ona je kazala da se prvi kontakt majke i bebe nakon porođaja, u porođajnoj sali, odvija nesmetano, a kasnije majke borave u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama, a bebe su smještene u dječjem boksu.

„Bebe se donose majkama na podoj u tačno određeno vrijeme i majke, pa i one koje čekaju rezultate testiranja, mogu sa maskom da doje bebu, rade oko nje, naravno vodeći računa o higijeni“, objasnila je Vukčević.

Ona je podsjetila da su se do kraja novembra kovid pozitivne trudnice porađale u Bolnici Kodra, ali je i tada bilo sporadičnih slučajeva pacijentkinja koje su bile pozitivne, a porodile su se u Kliničkom centru.

Vukčević je pojasnila da nije isključena mogućnost vertikalne transmisije, odnosno da se rodi kovid pozitivna beba od majke koja je kovid pozitivna.

Kako je navela, kada je trudnica kovid pozitivna, a partner takođe pozitivan ili u samoizolaciji, kovid služba Doma zdravlja dovozi majku u Klinički centar i nakon porođaja je vraća kući.

„A ako je neko od bliske rodbine negativan, on može da preuzme bebu“, dodala je Vukčević.

Perinatolog u KCCG-u Danko Natalić pojasnio je da se bebe majki koje su kovid pozitivne odvajaju u posebnu prostoriju da se ne bi miješale sa drugim bebama.

„Kod beba čije su majke kovid pozitivne testovi se rade dva puta u razmaku od 24 ili 48 sati. Sve bebe su bile negativne. Nijesmo imali situaciju da se kovid prenio sa majke na bebu“, kazao je Natalić.

Prema njegovim riječima, od početka epidemije koronavirusa dogovoreno je da se majka i beba iz bolnice otpuštaju što ranije kako bi se izbjegli kontakti i mogućnost zaraze.

„To je i trend u Baby friendly porodilištima da su beba i majka zajedno i da što prije idu kući. Otpust može da uslijedi već 24 sata nakon porođaja, a naravno medicinski razlozi idu prvi i nećemo nikada otpustiti ni majku ni bebu ako se sumnja da nešto nije u redu“, rekao je Natalić.

On je istakao da beba i majka moraju biti u dobrom stanju da bi u obzir došao otpust 24 sata nakon porođaja.

Kako je naveo, u slučaju carskog reza boravak u bolnici je nešto duži, i onda se majka i beba otpuštaju nakon 48 ili 72 sata.

Natalić je kazao da bi o proširenju porodice trebalo dobro razmisliti ako se u startu zna da će neke trudnoće biti komplikovane, zbog hronične bolesti majke ili nekih drugih problema.

On je rekao da u dogovoru sa ginekologom treba procijeniti rizike i vidjeti da li ima prostora da se trudnoća odloži za mirniji period.

Prema riječima Natalića, partneri i u vrijeme epidemije mogu da prisustvuju porođaju ako podnesu upit, odnosno molbu direktoru, i ako imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

On je istakao da virus nije dokazan u mlijeku i da se ne savjetuje da kovid pozitivne majke prekinu dojenje.

„Osim ostalih hranjivih sastojaka i antitijela se prenose preko mlijeka. Ono što je problem jeste boravak u istoj prostoriji“, kazao je Natalić.

Važan je, kako je naveo, i period kad je majka pozitivna na kovid.

„Majka je najzaraznija dan-dva prije simptoma i četiri-pet dana poslije prvih simptoma i tada postoji šansa da virus prenese na bebu. Zato je neophodno stalno poštovati mjere zaštite“, poručio je Natalić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije