Connect with us

Ekonomija

ADRIATIC PROPERTIS I AMAN: Vlast da sarađuje sa nama, tako ćemo svi biti pobjednici

Published

on

Aman Sveti Stefan i Adriatik propertis su u zajedničkom saopštenju pozvali donsioce odluka da poštuje poslovni ugovor, te traže uvjeravanja da mogu nastaviti da upravljaju luksuznim rizortom na način kako su poslovali duže od decenije – bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta.

Oni navode da će se obratiti Međunarodnom sudu ukoliko nova administracija insistira da je navedeno nezakonito.

– Pozivamo donosioce odluka da konstruktivno sarađuju sa nama u rješavanju ove situacije. Podržite rizort, naše zaposlene, lokalnu ekonomiju i investicije koje smo izvršili na osnovu vaše riječi i vaših legalnih ugovora, i upućujemo vam molbu da nam obezbijedite uvjeravanja i garancije koje su nam potrebne i koje su dogovorene. Stoga, molimo vas da sarađujte s nama kako bismo održali standarde koje smo usaglasili za ovaj rizort svjetske klase. Na taj način ćemo svi biti pobjednici, a Crna Gora još jača -navodi se u saopštenju.

Saopštenje prenosimo integralno:

Aman Sveti Stefan, najprestižniji hotel u Crnoj Gori i dragulj Jadrana sa pet zvjezdica, primoran je da se zatvori na način koji nanosi štetu našoj zemlji i našoj međunarodnoj reputaciji, saopšteno je u zajedničkom saopštenju Adriatic Properties-a i Amana.

Bili smo veoma pouzdan partner tokom perioda dužeg od 14 godina, uz kontinuirana ulaganja u iznosu koji nadmašuje 120 miliona eura, kako bismo razvili Aman Sveti Stefan u globalno priznati rizort i na taj način podijelili sa svijetom ono najbolje iz Crne Gore. Plodovi našeg rada su tu, svima na uvid.

Neprekidno smo djelovali u partnerstvu sa lokalnom zajednicom, nadležnim organima i grupom Aman – kako bismo razvili rizort svjetske klase koji je privukao i usmjerio pažnju svjetske javnosti na našu divnu zemlju.

Tačno je da su u prošlosti postojali određeni nesporazumi koje smo rešavali, a takođe je i nesumnjivo tačno da smo se uvijek na najbolji mogući način pokušavali sporazumijeti sa mještanima, crkvom i širom zajednicom Svetog Stefana, i pružiti im podršku.

Od dana kada je nova administracija stupila na vlast, u i oko hotela doživjeli smo masovne neovlaštene ulaske, uznemiravanje i napade na naše osoblje kao i niz oportunističkih protesta koji su onemogućili održavanje rizorta kao bezbjednog i luksuznog mjesta.

Investicija u razvoj rizorta Sveti Stefan ugovoreni su i potvrđeni od strane Parlamenta, uključujući sve ugovore o zakupu i ekskluzivnosti.

Hotel uspješno posluje već 14 godina, a za to vrijeme rizort je iz godine u godinu ostvarivao napredak i osvajalo brojne međunarodne nagrade za izvrsnost. Novoimenovana administracija sada tvrdi da je komponenta ekskluzivnosti uz koju je dogovoren razvoj Svetog Stefana nezakonita, ali nije u mogućnosti da nam objasni kako se zakupi koji su nam odobreni uz saglasnost Parlamenta mogu smatrati nezakonitim.

Mnogo puta smo pokušali da komuniciramo sa nadležnim organima ne tražeći ništa drugo osim pisanih uvjeravanja koja će nam omogućiti da nastavimo, da tokom preostalih 28 godina zakupa poslujemo na način na koji smo to činili u prethodnih 14 godina.

Uputili smo veliki broj dopisa ugovornim stranama, uključujući Ministra ekonomskog razvoja kao i Premijera, ali su nam u odgovoru na njih i javnim nastupima saopštili da nam ne mogu garantovati poslovanje kao u prethodnih 14 godina, ali bez obzira na to, oni žele da otvorimo rizort.

Za nas ne postoji mogućnost da otvorimo rizort nakon što nam je rečeno, otprilike 14 godina nakon zaključenog ugovora o zakupu, da neophodna i razumno očekivana ekskluzivnost i privatnost više nisu moguće.

Kako možemo da otvorimo rizort nakon što je opština takođe samovoljno uzela dio zemljišta sjeverno od hotela Kraljičina plaža kako bi ga koristila u svrhe parkinga? Ovo zemljište je dio koji smo zakupili na 42 godine, ali nam se oduzima bez ikakvih pregovora, pravnog postupka ili obavještenja. Kako je takvo ponašanje dopušteno u zemlji koja želi da se pridruži Evropskoj uniji? Kako Vlada Crne Gore može da se drži po strani i dozvoli da se ovo dogodi?

U odnosu na gore navedena dešavanja, kao što bi to učinio svaki razuman vlasnik privrednog društva, podnijeli smo zahtjev lokalnim sudovima kako bismo sačuvali i zaštitili naše interese. Kao posljedica, umjesto toga, u lokalnim medijima čitamo šokantne izvještaje da Premijer prijeti lokalnom sudiji da će, ukoliko odluči u našu korist, zahtijevati da se protiv njega podnese krivična prijava tvrdeći da je institucija radila protiv interesa države. Kakvu poruku to šalje ostalim aktuelnim i potencijalnim investitorima u smislu demokratije i političke stabilnosti u Crnoj Gori?

Do sada smo dostojanstveno ćutali, ali ne možemo više da ćutimo suočeni sa političkim oportunizmom koji ugrožava radna mjesta, investicije i ugled ovog regiona i naše zemlje.

Stvarnost cjelokupne situacije je više puta pogrešno iskonstruisana u lokalnim medijima i stoga smo prisiljeni da damo ovu izjavu kako bismo tu greške ispravili.

Da bi rizort uspješno poslovao i donosio prijeko potreban prihod lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji, gostima je potreban određeni stepen ekskluzivnosti. Parlament i nadležni organi su to prepoznali kada su izdali inicijalna odobrenja.

Većina prostora na plažama otvorena je za javnost i zapravo je samo jedna od četiri plaže – Kraljičina plaža – bila određena za isključivu upotrebu naših gostiju – kao ugovoreni dio prvobitnog zakupa koji je potvrdio Parlament.

Ponavljamo, uz dužno poštovanje tvrdimo da ovo nije način na koji se poštuje poslovni ugovor. Samo tražimo uvjeravanja da možemo nastaviti da upravljamo luksuznim rizortom u skladu sa međunarodnim standardima u skladu sa kojima smo poslovali duže od decenije, bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta. Ako nova administracija insistira da je navedeno nezakonito, u tom će slučaju Međunarodni sud odlučiti ko je u pravu a ko ne. Nas ne zanimaju političke igre, ne igramo nikakvu ulogu u bilo kojoj političkoj aktivnosti – jednostavno reagujemo na situaciju koja nam je nametnuta.

Pozivamo donosioce odluka da konstruktivno sarađuju sa nama u rješavanju ove situacije. Podržite rizort, naše zaposlene, lokalnu ekonomiju i investicije koje smo izvršili na osnovu vaše riječi i vaših legalnih ugovora, i upućujemo vam molbu da nam obezbijedite uvjeravanja i garancije koje su nam potrebne i koje su dogovorene.

U međuvremenu, turisti neće posjećivati naše obale, rizort ostaje zatvoren, a negativni uticaji Covida se dodatno pogoršavaju, bez ikakve potrebe. Prethodna vlada nije ni prihvatila naš zahtjev za subvencije po osnovu zakupa i programa olakšica u vezi sa pandemijom Covid-19, ali bez obzira na to, nastavili smo sa svojom investicijom i izmirili dažbine kao i do sada.

Stoga, molimo vas da sarađujte s nama kako bismo održali standarde koje smo usaglasili za ovaj rizort svjetske klase. Na taj način ćemo svi biti pobjednici, a Crna Gora još jača.

VIŠE NA WEBU

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije