Connect with us

Ekonomija

AKCIZE: Za svaki litar benzina država uzima 77 centi

Published

on

Cijene goriva u ovoj godini porasle su od 10 do 13 centi, zbog čega su predstavnici političkih partija ponovo pokrenuli pitanje smanjenja cijena goriva, tačnije smanjenja akciza koje država ubira za svaki litar goriva. Dan je tim povodom upitao Ministarstvo finansija da li su razmatrali smanjenje akciza za gorivo, te da li u budžetu ima prostora da se smanje akcize.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja analizira sve mogućnosti i u vezi sa akcizama na gorivo. Jedan od prioriteta Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Vlade je obračun sa nelegalnim aktivnostima jer je naš fokus suzbijanje sive ekonomije, čime ćemo doći do dodatnih prihoda. To otvara prostor za više mogućnosti po pitanju akciza na gorivo i uopšte akcizne politike. Prilikom određivanja visine akcize za mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, neophodno je voditi računa o ukupnim budžetskim prihodima”, kazali su Danu iz resora koji vodi Milojko Spajić.

Trenutno su cijene benzina 1,3, odnosno 1,27 eura po litru, dok je eurodizel 1,13 centi po litru.

Od ukupne cijene za litar benzina država uzima 77 centi, dok od ukupne cijene eurodizela u državni budžet idu 63 centa.

Prema poslednjem obračunu maloprodajnih cijena naftnih derivata koji je objavljen za period od 14 kalendarskih dana (od 2. do 16. marta 2021. godine), akciza za BMB 95 i BMB 98 iznosi 0,549 eura, dok je za eurodizel 0,44 eura.

Kada je u pitanju PDV, za BMB 95 i BMB 98 on iznosi 0,22 eura, dok za eurodizel 0,19 eura, precizirali su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Oni su kazali da je postojeća visina akcize na mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, u potpunosti usklađena sa minimalnim iznosima koji su propisani Direktivom Savjeta EU 2003/96 o restrukturiranju okvira Zajednice za oporezivanje energenata i električne energije kao i obuhvatom proizvoda (osim električne energije), koji podliježu akciznoj obavezi.

“Odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata („Službeni list Republike Crne Gore”, br. 52/02…35/05 i „Službeni list Crne Gore”, br. 73/08…63/15), propisuju maksimalne maloprodajne cijene za bezolovni motorni benzin (euro super 95 i euro super 98) i eurodizel, za prodaju u Crnoj Gori, koju vrše pravna lica koja su registrovana za proizvodnju, uvoz, distribuciju i prodaju naftnih derivata. Prema odredbama navedene Uredbe, maksimalna maloprodajna cijena naftnih derivata, pored akcize, PDV-a i carine, obuhvata međunarodne elemente cijene (baziran na Platt‘s kotacijama), koji značajno utiču na formiranje maloprodajne cijene naftnih derivata”, naveli su iz Ministarstva finansija.

Promijenili uredbu o obračunu cijene naftnih derivata

Vlada je prije mjesec dana promijenila Uredbu o obračunu cijena naftnih derivata i ukinula cjenovno ograničenje, ali iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) su juče kazali štampanim medijima da to neće uticati na poskupljenje goriva.

Ovom uredbom je ukinuta odredba iz prethodne uredbe da se cijene mijenjaju ako se jedan od parametara koji se uzimaju u kalkulaciju promijeni pet odsto ili više.

Uredba je u Službenom listu objavljena 1. marta, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

“Nova uredba ni na koji (negativan) način ne utiče na formiranje cijena naftnih derivata u odnosu na raniju uredbu. Osnovni parametar koji utiče na cijene naftnih derivata je cijena sirove nafte na svjetskim berzama, s tim što su dažbine koje naplaćuje država ostale nepromijenjene”, naveli su iz MKI.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije