Connect with us

Ekonomija

ANALITIČAR: Čudno je što uprava ToMontenegro ne zna koje će linije otvoriti

Published

on

Izuzetno je čudno što menadžment kompanije To Montenegro samo tri mjeseca prije prvih letova još uvijek ne zna koje linije će otvoriti, koliko će imati zaposlenih, čak ni koliko će aviona imati u floti, te do kada će imati AOC (sertifikat vazdušnog prevoznika), sve to nije nimalo optimistično, ocijenio je jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, u analizi koja je objavljena na regionalnom avio-portalu ZAMAaero. On je analizirao prvi javni nastup menadžmenta nove crnogorske avio-kompanije.

– Kompanija želi raditi na tržišnim osnovama bez pomoći države. Ova rečenica odmah pada u vjetar idućom konstatacijom da je država kupila kompaniji dva aviona, a da pregovara i o kupovini trećega. To se teško može nazvati „poslovanje bez pomoći“ jer to je enormna pomoć. Kada vam neko kupi tri aviona onda su operacije neuporedivo jeftinije, lakše i jednostavnije, a profitabilnost kompanije skoro pa zagarantovana. Uz to, država će novoj kompaniji dati bar 30 miliona eura. Sve to se teško može nazvati komercijalnom djelatnošću bez pomoći države – kazao je Šćuric, komentarišući tvrdnje izvršnog direktora To Montenegra Predraga Todorovića.

On podsjeća da je Todorović u utorak saopštio da im nije plan ostati na dva aviona, nego na tri, četiri ili pet u narednim fazama, kao i da kompanija pregovara i o kupovini trećeg aviona kojeg je u floti imao Montenegro erlajnz.

– Todorić nije znao reći koje linije će To Montenegro otvoriti, što je izuzetno čudno za kompaniju koja bi se trebala otvoriti za tri mjeseca i već je trebala imati karte u prodaji – istakao je Šćuric.

On je podsjetio i da je Todorović rekao da nije zabrinut za slotove jer će ih aerodromi dati.

– Ovo je vrlo čudna izjava jer se slotovi na nekim aerodromima baš i ne daju tako lako, upravo suprotno, teško je do njih doći – naglasio je Šćuric.
U tom kontekstu, kako je naveo, sada je evidentno koliko je Vlada Crne Gore pogriješila kada je likvidirala bivšeg prevoznika prije nego je otvorila novog na kojeg je mogla jednostavno, jeftino i efikasno prebaciti slotove, ali i druge odnose (ugovore, code-share…).

– Todorović je naglasio da skupi slotovi nijesu opcija za kompaniju. Nije jasno što je time želio reći, da kompanija više neće letjeti na primarne aerodrome ili da će selektirati količinu linija prema primarnim aerodromima – rekao je Šćuric.

On je podsjetio i da je firma registrovana 5. februara u Centralnom registru privrednih subjekata (CRSP)

– Ono što se zna je da kompanija još nema AOC, a da joj za sam postupak dobivanja AOC-a treba tri mjeseca. Samim time je početak operacija u junu mjesecu već ozbiljno stavljen pod pitanje – poručio je Šćuric.

Todorović je u utorak na pres konferenciji saopštio da menadžment kompanije To Montenegro ima za cilj da napravi modernu i stabilnu avio-kompaniju, zasnovanu na tržišnim principima, koja će biti ponos države i dodao da čine sve da ona bude operativna prije ljeta.

Todorović je kazao da nova avio-kompanija treba da bude efikasna i da ima biznis model koji će biti samoodrživ. On vjeruje da će im 30 miliona eura osnivačkog kapitala biti dovoljno da kompanija bude operativna.

Izvor: Pobjeda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije