Connect with us

Ekonomija

ASK: Ne provjeravamo kupovinu dva aviona

Published

on

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ne ispituje kupovinu dva aviona za potrebe kompanije ToMontenegro, piše Dan.

Za te avione je isplaćen 21 milion USD iz osnivačkog kapitala nove državne avio-kompanije. Osnivački kapital za ToMontenegro uplatila je Vlada iz budžeta.

Iz Agencije su podgoričkom listu kazali da im Vlada nije tražila mišljenje prije kupovine aviona, niti su od njih tražili da tu transakciju ispitaju iz Evropske komisije (EK) ili poslanici parlamenta.

Oni su naveli da bi bilo cjelishodnije da je nadležno ministarstvo, kao predlagač odluke, tražilo mišljenje Agencije prije donošenja odluke.

“Agenciji do sada nije podnesen zahtjev za davanje mišljenja o prisustvu državne pomoći, niti je podnijeta prijava državne pomoći. Prema tome, ne raspolažemo drugim informacijama osim onim koje su zvanično objavljene na sajtu Vlade, pa se u ovom trenutku ne možemo izjasniti da li je kupovina aviona odrađena suprotno Zakonu o kontroli državne pomoći”, naveli su iz Agencije.

U odgovorima koje je potpisao član Savjeta Agencije, Novo Radović, objašnjeno je da su oni nadležni samo da obavljaju ocjenu usklađenosti konkretne transakcije sa aspekta Zakona o kontroli državne pomoći.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije