Connect with us

Ekonomija

BEZ OBJAŠNJENJA KAKO ĆE ZAŠTITI ŽIVOTNU SREDINU: Rudnik Brskovo zapošljava radnike

Published

on

Kompanija Tara Resources AG, koja od maja 2018. ispituje bušotine u rudniku Brskovo, raspisala je konkurs za nekoliko radnih mjesta u Rudniku.

Naime, kompanija traži recepcionera za Informativni centar “Brskovo Mine” u Mojkovcu, koordinatora za IT sektor te personalnog asistenta.

Kako se navodi na sajtu kompanije rudnik Brskovo ima potencijal da postane jedan od najvećih površinskih kopova cinka u Evropi, za proizvodnju koncentrata cinka, olova i bakra.

Istraživanje i eksploatacija rude u rudniku Brskovo se radi od 2010. Kompanija Tara Resources je nakon preuzimanja projekta 2018. radila dodatno bušenje kako bi potvrdili resurse, metalurška ispitivanja, a kako tvrde završena je i studija o zaštiti životne sredine. Studija, međutim, još nije prezentovana građanima.

Kompanija Tara Resources, pojašnjavaju, trenutno radi i na razvoju Studije izvodljivosti projekta kao i na prikupljanju svih potrebnih lokalnih dozvola i odobrenja za rad.

Šta su im planovi?

Iz kompanije kažu da će “Brskovo Mine” na projektu zaposliti približno 700 ljudi tokom izgradnje, dok će stalnu radnu snagu tokom rudarskih radova činiti oko 450 zaposlenih.

Planiraju da zaposle inženjersko osoblje, operativni menadžment, operatere površinskog kopa, operatere pogona, logističko osoblje, kao i zanatlije, tehničare, obezbjeđenje, te administrativnu podršku.

Namjeravaju i da uspostave i različite programe obuke, zanatske prakse i stipendije s ciljem razvoja specijalnih znanja i vještina na lokalnom nivou.

Dodaju da će pored lokalnih zanatskih praksi, biti obezbijeđene i univerzitetske stipendije, što će, kako kažu, osigurati da rudnikom dugoročno upravljaju uglavnom građani Crne Gore.

Smatraju da će stvaranjem značajnog broja radnih mjesta, novo poslovanje vratiti staru slavu opštini Mojkovac, nastavljajući tradiciju rudarstva i razvijajući novi rudnik cinka, kako tvrde, svjetske klase u Evropi.

Građani Mojkovca negoduju zbog novog jalovišta

Dio građana Mojkovca proteklih mjeseci negoduje zbog otvaranja rudnika Brskovo, odnosno najave da će biti formirano novo jalovište. Oni smatraju da će rudnik proizvesti ekološku katastrofu, te da predstavlja opasnost za rijeku Taru, Nacionalni park “Biogradska gora” te se dovodi u pitanje i funkcionisanje budućeg ski-centra Žarski.

Predsjednik opštine Mojkovac Ranko Mišnić ranije je poručio da je Opštini važnije zdravlje građana od rudnika, podsjećajući da je prije deset godina završena sanacija nekadašnjeg jalovišta, “‘tihog ubice grada”, kako su ga mnogi nazivali.

Iz kompanije Tara Resources pak tvrde da je najveći prioritet stavljen na ublažavanje uticaja na životnu sredinu, te kako kažu zahvaljujući tome, projekat neće imati uticaja na Taru ili Nacionalni park Biogradska gora, niti na turističke aktivnosti planirane oko Mojkovca.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija ranije su uvjeravali da, s obzirom na to da je lokalna zajednica podijeljena po tom pitanju, će dati građanima sve informacije te čuti njihovo mišljenje. Građani Mojkovca to očekuju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije