Connect with us

Ekonomija

BLOKADA SUECKOG KANALA: Nasukani brod izazvao rast cijena nafte

Published

on

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 62 USD zbog zabrinutosti u vezi sa snabdijevanjem, nakon što se brod u Sueckom kanalu nasukao, što je nadjačalo strahovanja od sporog oporavka evropske potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,48 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,27 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,32 USD višoj cijeni od 59,08 USD, prenosi Hina.

Tržišta je “potopila” zabrinutost zbog novih protivpandemijskih ograničenja kretanja i sporog vakcinisanja u Evropi, što bi, prema mišljenju trgovaca, moglo rezultirati prekomjernom ponudom energenata.

Ograničenja su ponovo uvele Italija, Francuska i druge evropske zemlje, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel poništila odluku o strožijem zaključavanju za Uskršnje praznke.

Njemačka je najveći evropski potrošač nafte.

Pritisak na cijene nafte stvorio je i skok američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 2,9 miliona barela, prema trgovinskim izvorima koji navode podatke Američkog instituta za naftu (API).

Cijene nafte su porasle na oba tržišta zbog nasukavanja broda za kontejnerski prevoz tereta, koji je blokirao Suecki kanal.

Promet je u međuvremenu djelimično preusmjeren.

Suecki kanal nalazi se na najkraćoj pomorskoj vezi između Evrope i Azije.

“Cijene je podržala blokada prometa. No, raspoloženje na tržištu vjerovatno će teško nadvladati novi trend špekulacija s padom cijena”, konstatovao je Stiven Brenok iz PVM-a.

Džefri Halej iz OANDA-e je kazao da su cijene porasle zbog straha od poremećaja u snabdijevanju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije