Connect with us

Ekonomija

BORBA ZA PROFITABILNA PREDUZEĆA: Lakušić favorit za direktora Monteputa

Published

on

Visoki funkcioner Demokratske narodne partije Zoran Lakušić, najozbiljniji je kandidat za novog  izvršnog direktora Monteputa,koje upravlja tunelom “Sozina”,  potvrdilo je portalu Luča više izvora iz vrha vladajuće koalicije.

Lakušić, po obrazovanju mašinski inženjer, odbornik je u parlamentu Glavnog rada i dugogodišnji profesor u Mašinskoj školi i formalno, po novom blažem zakonu, zadovoljava sve uslove za direktora ovog preduzeća.

PROSJEČNA PLATA 937 EURA

Monteput je državno preduzeće koje godinama nazad isplaćuje najveće prosječne zarade. Prema planu iz 2020. godine, objavljenom u medijima, prosječna zarada u preduzeću iznosi čak 937 eura, što je za oko 410 eura više od državnog prosjeka.

Ovako visoke zarade su planirane za 137 zaposlenih na neodređeno i devet zaposlenih na određeno radno vrijeme angažovanih zbog bolovanja i godišnjih odmora, tri člana odbora direktora, tri člana Revizorskog odbora, i za zapošljavanje četiri inženjera za nadzor, što je ukupno 156 lica na platnom spisku.

Zbog visokih zarada ali i profita ovo preduzeće je izuzetno atraktivno za  novu vlast i partijsko zapošljavanje, ustanovljeno još za vrijeme bivše vlasti. Pored upravljanja tunelom “Sozina” Monteput se dosta pita i oko izgradnje autoputa.

Monteput je prošle godine podigao kredit kod IRF-a u iznosu 37,7 miliona eura, kako bi finansirao izgradnju sistema za trajno napajanje električnom energijom prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa.

FUNKCIJE PO DUBINI

Pravno  gledano, članove Odbora direktora Monteputa postavlja Vlada, a nakon toga se imenuje izvršni direktor. Trenutno, funkciju izvršnog direktora obavlja Jonuz Mujević, dok je predsjednik Odbora direktora Nikola Divanović.

Prema raspodjeli funkcija po dubini, Demokratskom frontu pripada funkcija izvršnog direktora, a Demokratama manje bitna funkcija predsjednika Odbora direktora.

Monteput, je odmah po izbijanju zdravstvene krize donio odluku o uplati pomoći u iznosu od 65.000 eura za prevenciju i suzbijanje posljedica pandemije koronavirusa.

Podsjetimo, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić najavio je moućnost smanjenja cijene prolaska kroz Sozinu koja trenutno iznosi 2,5 eura za obične automobile.

P. Zečević

1 Comment

1 Komentar

  1. smilja

    01.02.2021. at 21:17

    Odlaskom ovog penala iz Mašinske škole, ta škola bi mnogo dobila. On je u školi sve bio, najmanje profesor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije