Connect with us

Ekonomija

CBCG: Svaki stanovnik Crne Gore zadužen u prosjeku 2.241 euro

Published

on

Zaduženost po glavi stanovnika Crne Gore na kraju prošle godine iznosila je 2.241 euro, što je 2,7 odsto više nego na kraju 2019, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG), piše Pobjeda

Stanovništvo je posljednjeg dana decembra 2020. bankama za kredite dugovalo 1,39 milijardi eura.

“Zaduženost ovog sektora po osnovu kredita je povećana 36,4 miliona eura ili 2,7 odsto u odnosu na kraj 2019. godine. Krediti ovog sektora mjesečno su u prosjeku rasli po stopi od 0,2 odsto tokom prošle godine, dok su u 2019. rasli po stopi od 0,7 odsto”, navodi se u izvještaju o monetarnim kretanjima u prošloj godini, koji je CBCG nedavno objavila.

Sektor stanovništva uglavnom se zadužuje kod banaka na duže od godine, što potvrđuje podatak da su dugoročni krediti na kraju 2020. činili 98,4 odsto ukupno odobrenih.

Smanjena štednja građana

Kada je riječ o štednji građana, ona je u godini pandemije opala 62,5 miliona eura i ukupno je iznosila 1,25 milijardi eura. Depoziti stanovništva mjesečno su opadali po stopi od 0,4 odsto.

Depoziti po viđenju, odnosno ušteđeni novac koji se može podići u svakom trenutku, činili su 62,8 odsto ukupnih depozita stanovništva, kratkoročni depoziti 19,7 odsto, dok se 17,5 odsto odnosilo na sredstva deponovana na duže od godinu.

Najveći pad u prošloj godini zabilježili su dugoročni depoziti u iznosu od 56,8 miliona eura, koliko su građani povukli iz banaka. Depoziti po viđenju smanjeni su 16,5 miliona, dok su rast imali samo kratkoročni depoziti, koji su porasli za 10,9 miliona eura ili 4,6 odsto u osnosu na kraj 2019.

“Tokom 2020. godine, krediti odobreni stanovništvu bili su veći od sredstava koja ovaj sektor deponuje u bankama. Na kraju 2020. godine neto dug stanovništva iznosio je 140,1 milion eura i povećan je za 98,9 miliona eura u odnosu na kraj prethodne godine”, ukazuje se u izvještaju CBCG.

Trgovci uzeli najviše kredita

U prošloj godini uvećan je i dug pravnih lica i preduzetnika, koji su na kraju 2020. bankama za kredite dugovali 1,45 milijardi eura, što je povećanje od 5,6 odsto. Rast dugovanja najvećim dijelom je rezultat rasta kredita tri djelatnosti – usluge pružanja smještaja i ishrane, državna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje i informisanje i komunikacije.

U strukturi kredita po djelatnostima, dominantno učešće od 23,4 odsto imali su krediti za djelatnost trgovine na veliko i malo i popravku motornih vozila i motocikala, zatim slijede krediti odobreni za državnu upravu, odbranu i obavezno socijalno osiguranje 20 odsto, usluge pružanja smještaja i ishrane 16,5 odsto i građevinarstvo 11,1 odsto.

Loši krediti vrijedili 172,9 miliona eura

Na kraju 2020. godine nekvalitetni krediti banaka iznosili su 172,9 miliona eura i u odnosu na kraj 2019. godine porasli su 28,3 miliona eura ili 19,6 odsto. Oni su činili 5,5 odsto ukupnih kredita.

“Rast nekvalitetnih kredita je očekivan, imajući u vidu da su se određene djelatnosti suočile sa krizom likvidnosti i solventnosti, počev od prvog zaključavanja ekonomije usljed pandemije, kao i evidentno rastuće stope nezaposlenosti. Ipak, CBCG je proaktivno djelovala u pravcu kontrolisanja daljeg rasta nekvalitetnih kredita mjerama koje se odnose na odloženo plaćanje obaveza do završetka turističke sezone, odnosno do kraja 2021. godine, za najpogođenije u realnom sektoru i sektoru stanovništva”, zaključuju u CBCG.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije