Povežite se sa nama

Ekonomija

CEFTA: Zeleni koridori regionu donose ogromne uštede, u planu širenje ka EU

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Regionalna inicijativa za uspostavljanje tzv. Zelenih koridora imala je važnu ulogu u očuvanju privrede Zapadnog Balkana od izbijanja pandemije koronavirusa.

U protekloj godini vrijeme čekanja kamiona sa najtraženijom robom – medicinskom opremom, lijekovima, prehrambenim proizvodima i stočnom hranom na graničnim prelazima država Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) skraćeno je za dva puta.

Prema podacima koje je iznio direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić, Zelene koridore koristilo je 80% kamiona u regionu i za skoro pola miliona kamiona omogućen je prioritetni prolazak i pojednostavljene procedure.

“Sve to je utjecalo na smanjenje troškova trgovine. Iako smo svjedočili zatvaranju granica širom svijeta, ponosni smo što smo ovom inicijativom uspjeli sačuvati trgovinske tokove i skratiti vrijeme čekanja na graničnim prelazima, a istovremeno građanima osigurati dostupnost najpotrebnije robe”, izjavio je Đikić.

Zeleni koridori uspostavljeni su upravo u vrijeme kada se epidemije koronavirusa počela širiti po našem regionu. CEFTA Sekretarijat je u saradnji sa Transportnom zajednicom i Vijećem za regionalnu saradnju (RCC) uspostavio ovu važnu inicijativu za lakši prelazak granica.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije