Connect with us

Ekonomija

CIFRE: Novo pokretanje proizvodnje u KAP-u koštalo bi makar 12,5 miliona

Published

on

Naglo gašenje Kombinata aluminijuma Podgorica imalo bi velike finansijske posljedice i za kompaniju Uniprom KAP i za državu Crnu Goru, piše Dan.

Vlasnik Uniprom KAP-a Veselin Pejović najavio je da će da prekine radni odnos za 600 zaposlenih u fabrici. Ako se to realizuje, doći će i do gašnja svih pogona u kompaniji.

U slučaju naglog prekida proizvodnje, ponovno pokretanje proizvodnje bilo bi izuzetno skupo. Isključenjem struje bi prestao rad ključnih elektrolitičkih ćelija u Elektrolizi, kojih u KAP-u ima između 150 i 160. Da bi se ponovo pokrenule elektrolitičke ćelije to bi, prema procjenama stručnjaka, koštalo oko 12,5 miliona eura.

Analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao je da se najava o otpuštanju radnika dešava u trenutku političkih prepucavanja.

“Djeluje mi da je i ono u tu svrhu političkih prepucavanja iskorišćeno, ali ovakve stvari se moraju rješavati bez posledica, kako za firmu tako i za državu, ako je to moguće”, rekao je Đukanović.

Pojasnio je da gašenje proizvodnje u KAP-u nije jednostavan proces.

“Ukoliko bi se naglo ugasila struja, tečni metal koji se nalazi u ćelijama bi se stvrdnuo i ne bi bilo moguće bez oštećenja ćelija pokrenuti proizvodnju. Tu bi bio neophodan generalni remont za šta bi bila neophodna ogromna ulaganja koja se mjere milionima eura”, navodi Đukanović.

S obzirom na to da je firma u stečaju, ukoliko dođe do otpuštanja, otpremnine radnika pale bi na teret države, odnosno budžeta.

Prema procjeni vlasnika kombinata Veselina Pejovića, otpremnine za 600 radnika državu će koštati oko deset miliona eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije