Connect with us

Ekonomija

DAMJANOVIĆ: Crnogorska ekonomija na putu oporavka

Published

on

Crnogorska ekonomija je na putu oporavka, kazao je vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović. On se nada i da ćemo uz adekvatne poteze vlade imati kontinuirani rast privrede i u nastavku godine. Zavisno od mjera pandemije i njihovog poštovanja očekuje da će ekonomski trendovi u 2021. nadmašiti rekordnu 2019. godinu

Damjanović je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da turistička sezona jeste doprinijela brzom oporavku ekonomije i podsjetio da ove godine nijesmo imali predsezonu.

“Do tada je sve bilo neizvjesno ali se pokazala ispravnom odluka Vlade i resornim min da otvoe granice i da Crna Gora dobije ozbiljnu tur sezonu, kako posljednji podaci pokazuju, u avgustu čak bolju nego rekordne 2019. Ako bi neko kazao, da smo dobili i porast obolijevanja od kovida, odgovorio bih da su prošle godine glupom odlukom zatvorene granice i ruinirana je privreda a ponovo smo imali žestoku pandemiju. Dakle ne radi se o tome, radi se o poštovanju mjera”, kazao je Damjanović.

Akcize

Damjanović ističe da je naplata akciza u avgustu ove godine bolja nego u istom periodu 2019.

“Naplata PDV-a pri uvozu je u avgustu ove godine iznosila 56,6 miliona eura dok je 2019. iznosila 48,9 miliona eura, što znači da je ponovo bolja naplata. I kada govorimo o ukupnom PDV-u računajući i domaći PDV u avgustu 2021. je bolja nego u avgustu 2019”, kazao je Damjenović.

Taj trend, kaže Damjanović, govori da imamo rekordan avgust mjesec a on je, dodaje, nadomjestio kašnenje sezone.

Porezi

Damjanović odaje i da je bruto naplata poreza na nivou oko 95% rekordne 2019.

“Ako znamo da su optimistička očekivanja bila 60% do 70% mislim da su ovo ohrabrujuće cifre uz neke druge pokazatelje poput poreza na dobit itd, daju ohrabrenje da je crogorska ekonomija na putu oporavka. Nadam se da će Vlada pametnim mjerama balansirati ono što su posljedice pandemije i potrbe privrede i da ćemo imati kontinuirani rast privrede i u ostatku godine”, kazao je Damjanović.

Porez na dohodak fizičkih lica

Upoređujući 2021. i 2019. godinu i po pitanju poreza na dohodak fizičkih lica i tu je, kaže Damjanović, situacija na nivou iz 2019. godine.

“Na plata poreza na dohodak fizičkih lica je na nivou od 99,3% i to govori o trendovima oporavka ekonomije, i doprinosi su na nivou od 98,5%.
Imajući u vidu da su par mjeseci ove godine na snazi bile mjere protiv pandemije i nijesmo imali turističku predsezonu, jasno je da bi ovi podaci bili još bolji i da je 2021. godina u trendu nadmašila 2019. godinu”, tvrdi Damjanović.

Fiskalizacija

Do sada je, kaže, fiskalizovano preko 23 hiljade privrednih subjekata.

“To je 85 do 90% aktivnih poreskih obveznika i manje više inspekcijski nadzor je pokazao da se gotovo svi fiskalizovali”, navodi Damjanović i dodaje da je kao problematična uočena evazija poreza posebno u ugostiteljstvu i maloprodaji.

“Tako što nijesu svi izdavali fiskalne račune. Zato smo poručili da oni koji ne dobiju fiskalni račun ne moraju da ga plate. Ko ne izda račun ukrao je građane”, kadao je.

Najveća evazija je, kako dodaje, bila kod izdavanja privatnog smještaja a dodaje da čće pokušati da se stane i na kraj izbjegavanju plaćanja poreza kod izdavaja plažnog mobilijara.

1 Comment

1 Komentar

  1. Vanja

    01.09.2021. at 18:36

    Haha…prihodi manji nego 2020,kad nije bilo sezone. Pazi strucnjaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije