Connect with us

Ekonomija

DAMJANOVIĆ: Prioritet Uprave prihoda i carina suzbijanje sive ekonomije

Published

on

Uprava prihoda i carina spremna je za ovogodišnju turističku sezonu. Direktor te Uprave Aleksandar Damjanović u razgovoru za Novu M kaže da će im prioritet biti suzbijanje sive ekonomije. Povećanje prihoda u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na lani pokazuje da se nazire oporavak najvećeg dijela privredne djelatnosti.

Nakon što bude završen završni poreski račun za prošlu godinu znaće se i koliko iznosi poreski dug u Crnoj Gori. Damjanović za Novu M kaže da je izvjesno da će on biti između 430 do 440 miliona eura.

“Generalno može da se kaže da je dug u odnosu na 2019. godinu tokom 2020. povećan najmanje deset odsto što korespondira sa padom privredne djelatnosti koji je bio mnogo veći ako računamo na BDP”, naglasio je.

Dodaje da je teško procijeniti koliko je od tog iznosa naplativo.

“Najvažnije je da ćemo imati neselektivan pristup prema svim poreskim obveznicima. Primjenjivaćemo mjere u odnosu na sve i insistiraćemo da kod velikih poreskih dužnika se sprovedu adekvatne mjere pokušavajući da budemo partner privredi, ali u mjeri u kojoj to odgovara i privredi i državi. Ne može biti povlašćenih”, poručuje Damjanović za Novu M.

Statistika pokazuje da je u prvom kvartalu ove godine Uprava prihoda prihodovala 225 miliona eura što je devet odsto manje nego prošle godine.

“Imamo povećanje pojedinih poreskih prihoda. Za period do 26. aprila prihodovali smo 326 miliona eura što je jedan i po odsto u odnosu na proteklu godinu i možemo da polako govorimo o postepenoj stabilizaciji prihoda i to paralelno kako se nazire oporavak najvećeg dijela privredne djelatnosti”, pojasnio je.

Kada je riječ o prihodima u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, bio bi zadovoljan kada bi imali 50 odsto onoga što smo imali u 2019. godini.

“Ove sezone naša uloga će biti dvostruka. Jedna je preventivna i da pokušamo sa privredom da nađemo zajednički jezik u smislu da svi uđemo pripremljeni u turističku sezonu. Mi ćemo sa našim timovima biti prisutni širom Crne Gore poogotovo na primorju u julu i avgustu. Očekujemo da ćemo sa manje sankcija ali više edukacije olakšati da privreda ostvari ono što očekuje”, kaže Damjanović.

Osvruo se i na primjenu Zakona o fiskalizaciji.

“Proces će krenuti. Svi znamo da ne može biti perfektan 1. juna. Pretpostavljam da će dio obveznika kasniti u ispunjavanju obaveze. Želim da ohrabrim sve da pristupe fiskalizaciji. Od toga će koristi imati oni koji hoće legalno i pošteno da rade. Koristi će imati država, građani i budžet. Ovaj proces će polako sivu ekonomiju dovesti u tolerantne tokove”, ocjenjuje.

Damjanović kaže i da ga zabrinjavaju dugovanja lokalnih uprava. Zato će uskoro sjesti sa čelnicima opština kako bi našli način kako da redovno izmiruju zakonske obaveze.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije