Connect with us

Ekonomija

Danas na Odboru za budžet otkriveno: “Evropu sad” hoće da finansiraju iz zaduženja, DF neće dozvoliti nove namete na račun građana

Published

on

Demokratski front neće dati saglasnost da prođe u predlogu budžeta odredba da se država može zadužiti do iznosa od 500 miliona evra za potrebe finansiranja deficita u 2022. godini i stvaranja fiskalne rezerve za finansiranje nedostajućeg novca u 2023. godini.

Kako su naveli predstavnici DF na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, oni neće dati saglasnost ni za zaduženje od 900 miliona evra za potrebe refinansiranja dugova.

Poslanik DF-a Dejan Đurović podsjetio je da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio da je zaokružena finansijska konstrukcija za potrebe budžeta za narednu godinu, kao i da je to juče u parlamentu izjavio i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

-Ako je zaokruženo finansiranje, zašto ste u predlogu budžeta u članu 15 stavili odredbu da se država može zadužiti 500 miliona evra, kao i za otkup i refinansiranje duga od 900 miliona eura? Isto ste ovo traži i u junu kada smo to odbili. Tada smo rekli da nikakvo zaduženje neće proći. Zašto nam treba ovih 500 miliona? Da li je ovo za potrebe projekta ‘Evropa sad’. Ovaj stav treba da se briše, zaduženje na povjerenje, a da se ne pita parlament ne može. Isto važi i za prethodni stav od 900 miliona evra-rekao je Đurović.

On je mišljenja da se Skupština mora pitati o zaduživanju, što će biti predloženo kroz amandman, a ne da se ovako daje saglasnost parlamenta na “blanko zaduženja”.

Iako je juče izjavio da se država neće zaduživati naredne godine ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je izjavio da je prirodno da se države svake godinu zadužuju u bruto iznosu i da se izdaju obveznice i kada im ne trebaju.

On je objasnio da se ne može javno najavljivati zaduživanje i da se traži saglasnost od parlamenta za obveznice jer to nije dobro.

-Ako se javno najave onda se može desiti mešetarenje na berzi- kazao je Spajić.

On je istakao da može upoznati poslanike prethodno sa izlaskom na tržište i da oni potpišu izjavu da to javno neće iznositi.

-Ovih 500 miliona evra je opcija da se zadužimo u povoljnom trenutku i da imamo rezervu. Svaki novi amandman je opterećenje za budžet- rekao je Spajić.

Poslanik SD-a Damir Šehović čija je partija predala amandman da se briše mogućnost zaduženja od 500 miliona evra najavio je  podršku DF-u za amandman da se Skupština pita o zaduživanju i predložio da se formuliše zajednički amandman o ovom krupnom pitanju na nivou odbora, a da u tom slučaju SD povuče njihov amandman.

-Niste odgovorili na pitanje poslanika Đurovića. Vi ste napisali da se država može zadužiti 500 miliona evra, a nedeljama pričate da je zaokruženo finansiranje. Odgovorite na pitanje da li treba zaduživanje za pokriće deficita u 2022.godini- rekao je Šehović.

1 Comment

1 Komentar

  1. RIR

    22.12.2021. at 20:20

    Medenome ,/ nekad u časnom LSCG -sada četnik / ništa ne može promaći pa ni prevara “Evropa sad “ vidi ON da je “paranemija “ da bi od zaduženja se davalo da se povecaju plate a malo bogami i za kampanju nove stranke i da pridonese na popularnosti preśednika te nazovi sranke..zna Medeni za tu neozbiljnu družinu eksperata koja u jednom trenutku može “kidnuti “u “bratsku “ i da piju kafu sa BD maragunom —i niko im ništa ne moze…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije