Connect with us

Ekonomija

Đukanović: Elektroprivreda spremna na svaki dogovor oko KAP-a, Milatović potcjenjuje

Published

on

Predsjednik Upravnog odbora Milutin Đukanović, kazao je za TV Prva, da kod Elektroprivrede Crne Gore postoji volja za svaki dogovor oko Kombinata aluminijuma, te da bi u ovom slučaju Vlada trebala da ima proaktivniju ulogu.

Osvrnuo se i na situaciju sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem i naglasio da ne pristaje da ih on potcjenjuje.

Riječ je o jednoj nesmotrenosti ministra Jakova Milatovića, ja jednostavno ne pristajem da nas bilo ko potcjenjuje, zna se ko je i koliko doprinio u izbornom procesu. Mi danas imamo jednog slučajnog ministra koji se ponaša neodgovorno, čak i bahato. Ja na to nisam pristao, svaki ministar, i Milatović i Radulović ne mogu tako da se ponašaju. Oni nisu dobili dobili legitimitet, što su igrom slučaja postali ministri u jednom neviđenom eksprerimetu, to je već drugi problem – kazao je Đukanović za TV Prva.

On je naglasio da su svjedoci onome što se dešava u energetskom sektoru.

– Kod Elektroprivrede postoji volja da se postigne dogovor, svjedoci smo šta se dešava u energetskom sektoru, od energetske tranzicije. Neophodnosti i rekonstrukcije TE Pljevlja. Cijene energenata, posebno električne energije dostigle su nenormalne vrijednosti, EPCG je izašla prema Unipromu sa jednom veoma korektnom ponudom. Mi smo spremni da vežemo cijenu električne energije na berzi za 15 posto umanjeno, i ako bude redovno plaćano još pet posto. Mislim da je to korektnija ponuda nego što je bila početkom godine – naveo je on.

Nažalost, kako je istako, vidjeli smo da se cijene vrtoglavo mijenjaju i da bi svako drugačije ponašanje ugrozilo kompletan energetski sektor.

– Ako neko ne može da fukcioniše sa popustima 20 odsto od tržišne, onda je to drugi problem. Mislim da svako treba da odradi svoj dio posla, pogotovo Uniprom i KAP, onda i Vlada. Najmanji problem u čitavoj situaciji je EPCG, Mi smo sinoć na sastanku, ja nisam prisustvovao kad je bio Dožić,ali smo dobili ponudu da država kupi KAP: Međutim, danas sam vidio izjavu ministra Mladena Bojanića, shvatio sam da Uniprom odustao od te opcije i sad čekamo da vidimo šta će se desiti – naveo je on.

Đukanović je istakao da Vlada mora da bude aktivniji učesnik čitavog procesa i da ona kaže kakve su njene namjere.

– EPCG je uradila ono što maksimalno može. EPCG danas da prodamo kompletnu električnu energiju koju treba da isporučimo KAP-u mi bi na svjetskoj berzi za pet minuta mogli da dobijemo 110 miliona eura. Ili kad bi trebali da uvozemo električnu energiju za KAP mi bi morali da platimo tu istu cijenu. To bi po sadašnjim cijenama kad bi KAP kupovao električnu energiju od EPCG koštalo svega 207 miliona, pa izračunajte. Po tome bi bili u minusu, pa ako uništite EPCG onda ne možemo da pričamo o KAP-u.. Jedno je sigurno, kako god da se završi, radnici Kombinata aluminijuma mogu da se osjećaju bezbjedno i lagodno, jer ako nastavi Kombinat da radi, radnici će zarađivati svoje plate. U protivnom EPCG bi prodala te električnu energiju, i iz tih sredstava Vlada bi mogla da finansira, ne socijalne programe, nego da pokrene i pomogne elektroprivredu u krajnjem. Mislim da ne bi bilo problema, i da bi više zarađivali – zaključio je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije