Povežite se sa nama

Ekonomija

ĐURIŠIĆ: Polovina gubitka MA zbog visokih faktura Aerodroma

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Montenegro Airlines je za 20 godina poslovanja, od 1994. do 2013. godine, akumulirao gubitak od 19,2 miliona eura, od čega se polovina odnosi na nerealno visoke fakture Aerodroma Crne Gore, saopštio je bivši predsjednik aviokompanije, Zoran Đurišić.

„Naime, u periodu dok sam bio na čelu MA, nacionalni prvoznik je bio pod velikim pritiskom od Aerodroma. Fakture koje je aerodromsko preduzeće ispostavljalo Montenegro Airlines-u bile su nerealno visoke u odnosu na niskobudžetne prevozioce. Tačnije, za uslugu opsluživanja vazduhoplova i putnika MA je fakturisan na prosječnom nivou od 24 EUR po putniku“, rekao je Đurišić agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je MA u globalnu ekonomsku krizu, 2009. godine, ušao sa pet vazduhoplova.

„Iako su postojali objektivni problemi koje je kriza sa sobom nosila, nacionalni prevoznik nije naišao na razumijevanje Vlade, a još manje Aerodroma. Tokom krize nabavljena su tri nova vazduhoplova, koje je kompanija finansirala sama“, naveo je Đurišić.

On je dodao da je MA, i pored toga što je tokom ljetnje turističke sezone realizovao i do 200 letova semično, tretiran kao kompanije koje su obavljale po svega pet sedmičnih letova.

„Uzimajući u obzir tržišne i komercijalne principe, logično je bilo da MA, koji godišnje prevozi 600 hiljada putnika, ima bolje uslove od niskobudžetnih kompanija. Međutim, bilo je obrnuto. MA je i dalje dobijao fakture koje su iznosile oko 24 EUR po putniku“, saopštio je Đurišić.

On je kazao da je posljednjih godina njegovog mandata, tadašnji ministar saobraćaja svakog petka telefonski vršio pritisak da se obavi uplata po osnovu sedmodnevnog saobraćaja, i da je MA je, iako pogođen krizom, servisirao te obaveze.

Đurišić je objasnio da je MA od juna 2013. godine, nakon njegove smjene, prestao da plaća bilo kakve obaveze prema Aerodromima i da zbog toga nije trpio nikakav pritisak.

„U konačnom, MA je u periodu globalne ekonomske krize na račun Aerodroma prenio sredstva u visini od oko devet miliona EUR, što je oko 11 EUR po odlazećem putniku, dok je zbog nerealno visokih faktura nastao dug od oko 9,5 miliona EUR. Smatram da je, poređenja radi, potrebno objelodaniti uslove koji su davani niskobudžetnim prevoziocima, pogotovo ako se uzme u obzir da je Ryanair u prvoj godini saobraćaja prevezao svega 15-ak hiljada putnika“, saopštio je Đurišić.

On je poručio da se ne smije zaboraviti ni to da je MA, prije svega, imao značajnu ulogu u tranziciji vlasništva Aerodroma, kada su isti došli u posjed države Crne Gore.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije