Connect with us

Ekonomija

Drecun: KAP-u je potreban veliki svjetski igrač

Published

on

– KAP je danas pred gašenjem. Kada se analizira šta je sa ovom kompanijom bilo prije 10 – 12 godina, vidi se da je to moglo mnogo bolje – kaže ekonomski analitičar Predrag Drecun

Ekonosmki analitičar Predrag Drecun smatra da je rješenje problema Kombinata aluminijuma u Podgorici angažovanje velikog svjetskog “igrača” iz aluminijumske industrije, koji bi obnovio proizvodnju jer je KAP jedan od realnih stubova crnogorske ekonomije.

– KAP je danas pred gašenjem. Kada se analizira šta je sa ovom kompanijom bilo prije 10 – 12 godina, vidi se da je to moglo mnogo bolje. Zašto nije bilo bolje vidim u rezultatima raznih političkih kompromisa toga vremena. Imali smo u Kombinatu aluminijuma jednog igrača svjetskog nivoa. Mislim na En+ grupu. U početku Vlada je sa njima stvarala dobru energiju, a onda se sve to pokvarilo – rekao je Drecun za TV 7.

On smatra da je KAP za Crnu Goru životno važan zato što je to “jedan stub koji usisava dobar dio crnogorske ekonomije direktno i indirektno”.

– Mnogi kažu da je proizvod od aluminijuma omaterijalizovana struja. Ako nemate izvor struje, a date proizvodnju aluminijuma nekom dileru metala na svjetskom tržištu, napravili ste grešku. Kombinat aluminijuma bez svog izvora struje teško može da opstane. Zato vam treba neki svjetski igrač. Treba vam neko ko je u stanju da svojim imenom, kapacitetom i znanjem napravi jedan zaokruženi sistem, koji će imati svoju struju. On ne može tržišno da je nabavlja – tvrdi Drecun.

On podsjeća da je ruski investitor u KAP-u imao takve planove.

– Rusi su imali program za obezbjeđivanje svoje struje i za proizvodnju “zelenog” aluminijuma. Sve to nije bilo dovoljno. Sada imamo jednog trgovca strujom. Nekada je KAP sa 250 miliona doprinosio izvozu Crne Gore, pa je to otišlo na 180, u vrijeme krize sa En+ grupom, a sada imamo oko 50-60 miliona. Što je zanemarljivo. To je kao da radi neka privatna ordinacija u odnosu na Klinički centar, Kombinat aluminijuma ili moramo ozdraviti dovođenjem velikog igrača, ili da završimo ovu agoniju – tvrdi Drecun.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije