Connect with us

Ekonomija

DRECUN: Vladin paket pomoći precizan i pisan sa više “mladalačke veselosti”

Published

on

Novi paket mjera pomoći stanovništvu i privredi, težak 163 miliona EUR koji je Vlada usvojila, više je ekonomski nego socijalni, ocijenio je analitičar Predrag Drecun i dodao da je takvo rješenje dobro.

Drecun je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, naveo i da je novi paket koncizan, precizan, jasan i pisan, kako kaže, sa više “mladalačke veselosti”.

“On ima socijalnu i ekonomsku dimenziju i mislim da je u odnosu na prethodne pakete akcenat više na ekonomskoj dimenziji, nego na socijalnoj i to je dobro”, rekao je Drecun.

On je naveo da budućnost ekonomije mora da bude u razvoju malog biznisa, prenosi portal RTCG.

“Novi paket je u najvećoj mjeri namijenjen socijalno najranjivijim kategorijama i malom privredniku i to je dobro”, kazao je Drecun.

Vlada je u četvrtak donijela mjere podrške privredi i građanima za prvi kvartal ove godine sa ciljem podrške ranjivim kategorijama stanovništva, održavanju nivoa zaposlenosti, pospješivanju likvidnosti preduzeća i stvaranju uslova za povećanje broja turista.

Spisak ugroženih djelatnosti koji će koristiti subvencije povećan je za 15, a gotovo 100 hiljada građana može računati na novčanu pomoć. Penzioneri koji imaju primanja manja od 222 EUR dobiće po 50, a nezaposleni s evidencije Zavoda po 100 EUR.

Na pomoć mogu računati i korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine. Novina su i turistički vaučeri koji će se moći koristiti do 30. juna, umjesto, kako je ranije javljeno, do 30. maja.

“Dobro je što je ovaj paket kombinacija i socijanih i ekonomskih mjera i što imamo dosta novih mjera”, kazao je Drecun.

Turistički vaučeri, kako kaže, donose povećanje domaće tražnje, kako bi se nadomjestilo ono što je neizvjesno.

“Bolje je tu domaću tražnju gurniti ovim vaučeraima i to je na neki način smislen ekonomski potez”, naveo je Drecun.

On je kazao i da će sigurno crnogorskoj privredi biti potrebno još paketa pomoći.

“Mislim da će stalno u naredne tri do pet godina biti potrebna jedna dobra opservacija i hvatanje tog voza kojim ide svjetska ekonomija. Crnogorska ekonomija je mala ekonomija i kao takva ima prednosti”, kazao je Drecun.

On je naveo i kako je potrebno sačuvati TE Pljevlja i razvijati energetski sektor koji je, kako kaže, velika šansa.

“Crna Gora mora da sačuva TE Pljevlja kako zna i umije, jer to je problem koji je stara vlada zapustila”, poručio je Drecun.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije