Connect with us

Ekonomija

DRI O ZZZCG: Isplatili 264 hiljade bez adekvatne dokumentacije

Published

on

Državna revizorska institucija (DRI) dala je Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG) negativno mišljenje na reviziju pravilnosti i uslovno mišljenje na finansijsku reviziju za 2020. godinu uz čak 37 preporuka. Zbog negativnog mišljenja i utvrđenih nepravilnosti, DRI je konačan izvještaj dostavila Ministarstvu ekonomskog razvoja i skupštinskom Odboru za rad, zdravstvo i socijalno staranje na upoznavanje, piše Dan.

DRI je utvrdila da Zavod, na čijem je čelu lani bio Suljo Mustafić (BS), koji od nedavno ne obavlja tu funkciju, nije uskladio poslovanje sa šest zakona, dvije uredbe i pet pravilnika.

Utvrđeno je da je Zavod lani po osnovu neadekvatne i nepotpune dokumentacije isplatio skoro 264 hiljade eura.

“Zavod je izvršio isplate izdataka po osnovu subvencija zarada lica sa invaliditetom u iznosu od 211.395 eura, učešća u finansiranju ličnih troškova asistenta (pomagača u radu) lica sa invaliditetom u iznosu od 15.425 eura i ugovorenih isplata izvođačima za realizaciju programa u iznosu od 18.854 eura na osnovu nepotpune i neadekvatne dokumentacije, dok za isplate izdataka u iznosu od 18.117 eura nije prezentirao dokumentaciju za njihovo pravdanje”, utvrdila je DRI u izvještaju koji je potpisao član senata Nikola N. Kovačević.

Zavod, kako je utvrdila vrhovna revizija, nije prezentovao dokumentaciju na osnovu koje je evidentirao vrijednosti 15 poslovnih prostora u kojima obavlja svoju djelatnost na teritoriji Crne Gore, kao ni za dva objekta druge namjene i zemljište u Beranama i Bijelom Polju.

Takođe, Zavod nije prezentovao posjedovne listove za poslovne prostore koje koristi u Baru, Budvi, Tivtu i Kotoru (hangar) i zemljište u Bijelom Polju, dok je za poslovni prostor u Andrijevici utvrđeno da je upisan sa teretom nedostatka dozvole.

“Revizijom je utvrđeno da je Zavod na ime uvećanja zarada po osnovu prekovremenog rada tokom 2020. godine izvršio isplate u neto iznosu od 17.409 eura, shodno rješenjima direktora, za 95 zaposlenih, pri čemu direktor nije donosio odluke o uvođenju prekovremenog rada i nije obavještavao inspektora rada o uvođenju prekovremenog rada, što nije u skladu sa odredbama člana 64 Zakona o radu”, konstatovano je u nalazu.

Takođe, uvidom u prezentovane ugovore o dopunskom radu, kojim su isplaćene zarade u neto iznosu od 13.450 eura za 27 zaposlenih, utvrđeno da u nije preciziran period za koji se ugovor zaključuje, da ne sadrže podatke o radnom vremenu, a prestanak ugovora je definisan danom isplate sredstava, što nije u skladu sa odredbama člana 202 Zakona o radu.

DRI je utvrdila i da su pojedini poslodavci ostvarivali subvencije zarada lica sa invaliditetom u iznosima na mjesečnom nivou za jedno lice i do dvije i po hiljade eura, a uvidom u dokumentaciju za pojedine visoke isplate subvencija po licu, utvrđeno je da su pojedina lica ostvarivala visoke bruto zarade kod poslodavca, iako su pokrivala radna mjesta sa SSS.

Utvrđeno je i da je subjekt revizi je za iznos od 8.944 eura izvršio dupla plaćanja subvencija poslodavcima, koja su, shodno izjavi ovlašćenog lica subjekta revizije, korigovana narednim uplatama.

DRI je utvrdila i da je Zavod imao nenamjenska plaćanja u iznosu od skoro 10 hiljada eura.

Dodjela kredita bez ispunjavanja uslova

DRI je utvrdila da Zavod nije donio interni akt kojim je propisana cjelokupna procedura dodjele kredita po inoviranom programu samozapošljavanja, vršenja kontrole i nadzora investicija i namjenskog utroška sredstava, kao ni rad Centralne komisije, iako se u praksi primjenjuju određene procedure.

“Uvidom u prezentiranu dokumentaciju utvrđeno je da određena pravna lica kojima je dodijeljen kredit shodno odlukama upravnog odbora, nijesu dostavila sve potrebne dokaze o ispunjavanju uslova za dodjelu kreditnih sredstava shodno konkursu” konstatovala je DRI.

Ne pravdaju službena putovanja

Uvidom u blagajničku dokumentaciju Centrale Zavoda i područnih jedinica, utvrđeno je da se uz putne naloge za pravdanje službenih putovanja u zemlji ne podnose izvještaji sa službenog puta, da za troškove prevoza u ukupnom iznosu od 1.732 eura, nijesu prilagani odgovarajući dokazi o visini troškova prevoza, da se putni nalozi ne podnose u utvrđenom roku radi obračuna putnih troškova, a dio naloga za službeno putovanje nije ovjeren od strane ovlašćenog lica.

Zavod je na ime uvećanja zarada po osnovu prekovremenog rada tokom 2020. godine izvršio isplate u neto iznosu od 17.409 eura, shodno rješenjima direktora, za 95 zaposlenih.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije