Connect with us

Ekonomija

EBRD: Rast nekvalitetnih kredita još uvijek ne zabrinjava

Published

on

Evropska banka za obnovu i razvoj želi da podrži Crnu Goru u ostvarivanju održivog ekonomskog rasta, kao i u procesu približenja Evropskoj uniji.

To je saopšteno tokom video sastanka predstavnika CBCG sa šefom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Japom Sprejom i njegovim saradnicima.

Kako je saošteno iz CBCG, glavna tema sastanka odnosila se na pripremu nove EBRD strategije za Crnu Goru 2021-2026.

Po riječima Spreja, strategija, koja se odnosi na naredni petogodišnji period, biće usmjerena na tri glavna prioriteta saradnje EBRD-a i Crne Gore: poboljšanje konkurentnosti privrede, podržavanje projekata u oblasti zelene ekonomije i unapređenje povezanosti, odnosno dostupnosti Crne Gore.

Kako je saopšteno iz CBCG, viceguvernerka Zorica Kalezić upoznala je Spreja sa stanjem u bankarskom sektoru i uticajem koronakrize na poslovanje banaka.

Istaknuto je da su banke u Crnoj Gori pokazale dobru otpornost na krizu, te da su pažljivo kreirane mjere CBCG doprinijele očuvanju stabilnosti bankarskog sistema, ali i lakšem prevazilaženju posljedica pandemije na privredu i stanovništvo.

„Zabilježeni blagi rast nekvalitetnih kredita, kao direktna posljedica koronakrize, još uvijek ne zabrinjava, ali upućuje na potrebu dodatnog opreza radi adekvatnog upravljanja ovim rizikom, posebno kada se ekstenzivne mjere CBCG za ublažavanje efekata pandemije počnu povlačiti“, istakla je viceguvernerka.

Ona je navela da CBCG privodi kraju projekat procjene kvaliteta aktive (AQR) bankarskog sektora, čiji rezultati se očekuju krajem juna.

Viceguvernerka Kalezić je upoznala sagovornika i sa aktivnostima CBCG na planu usklađivanja regulatornog okvira, novog Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija i njihovih podzakonskih akata sa najboljim standardima i praksama evropskog centralnog bankarstva.

“Na sastanku je bilo riječi i o planovima Vlade da, uz tehničku podršku EBRD-a, osnuje Kreditno-garatni fond, kroz koji bi privredi bio olakšan pristup izvorima finansiranja. CBCG će dati svoj doprinos kroz učešće u radnoj grupi formiranoj ovim povodom”, poručuju iz CBCG.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije