Connect with us

Ekonomija

ENERGETIKA: Slovenci predlažu da proizvodimo struju iz morskih talasa

Published

on

Morski talasi su ogroman, a nedovoljno iskorišćen energetski potencijal. Godišnji resurs energije talasa na svjetskom nivou iznosi oko 80.000 TWh. Ukoliko bismo iskoristili samo 2,5 odsto ovog resursa, zadovoljili bismo 10 odsto godišnje potrošnje električne energije, saopštila je Isidora Šašić, predstavnica kompanije Sigma energy, na sjednici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore, 19. februara 2021. godine.

Osim mogućnosti energetske valorizacije morskih talasa, Odbor je razmotrio Analizu dualnog obrazovanja, te projekat Regionalni Challenge Fond. Usvojen je Izvještaj o radu Odbora za 2020. godinu.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Luka Jovanović, uz podršku sekretara Ranka Vukmirovića, a u radu su pored članova, učestvovali državni sekretar u Ministarstvu prosvjete,nauke, kulture i sporta Martin Ćalasan, direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, predstavnica kompanije Sigma Energy Isidora Šašić i direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore dr Mladen Perazić.

Sigma energy je kompanija osnovana 2008. u Ljubljani i čini je tim eksperata iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i upravljanja projektima.

– Naša misija je da komercijalizujemo tehnologiju za pretvaranje energije talasa u električnu energiju koja je patentirana u preko 40 zemalja svijeta – kazala je Isidora Šašić.

Ona je predstavila inovativnu tehnologiju koju je razvila ova kompanija i testirala na suvom, u specijalnim bazenima i moru. Prototip njihovog uređaja za pretvaranje energije talasa u električnu postavljen je u Jadransko more 2017. i godinu dana je snabdijevao energetsku mrežu Crne Gore čistom energijom.

– Prototip je potpuno bezbjedan po životnu okolinu. Evropski centar za energiju mora (EMEC) posjetio je testnu lokaciju u Crnoj Gori i verifikovao efikasnost Sigma uređaja od preko 20%, a Evropska komisija je 2019. godine dodijelila sertifikat Seal Of Excellence kompaniji Sigma Energija  – naglasila je Šašić.

Septembra iste godine Sigmi su Vlada Slovenije i Evropska unija odobrili finansiranje u iznosu od 1,7 miliona eura za projekat „Sigma WEC – postavljanje i testiranje“. Riječ je o projektu vrijednom 2,8 miliona eura i obuhvata postavljanje i testiranje Sigma WEC uređaja od 30 kW blizu luke Bar, što se očekuje ove godine. Kompanija planira da 2023. godine u okean postavi komercijalni uređaj snage 3 MW.

– U stalnoj smo potrazi za strateškim partnerima kako bismo komercijalizovali našu tehnologiju – kazala je Šašić, ističući veoma kvalitetnu saradnju koju su ostvarili sa Zavodom za meteorologiju i sezmologiju, Institutom za biologiju mora i Lukom Bar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije