Connect with us

Ekonomija

ER SRBIJA: Duplirane cijene karata prema Crnoj Gori

Published

on

Kompanija Er Srbija je ekstremno je povećala cijene karata na linijama od Beograda ka Podgorici i Tivtu. To je u razgovoru za Pobjedu potvrdio i jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero Alen Šćuric. On je saopštio da su u dobrom dijelu polazaka cijene avio-karata na linijama između Beograda i Crne Gore i duplo više nego ranije. Šćuric je naveo da je poskupljenjem karata srpski nacionalni avio-prevoznik iskoristio monopolistički pložaj na tržištu, nakon što je crnogorska nacionalna avio-kompanija prije četiri i po mjeseca bila primorana da prizemlji svoje avione. Iz srpskog nacionalnog avio-prevoznika Er Srbije, Pobjeda nije dobila odgovor na pitanje zašto su podigli cijene karata na linijama ka Crnoj Gori.

– Er Srbija je ozbiljno povećala cijene karata za Crnu Goru. U dobrom dijelu polazaka cijene su i duplo više nego prije. Ova cijena je definitivno daleko najviša na tržištu, a bitno je viša čak i od do sada izuzetno visoke cijene Croatia Airlines-a na liniji Zagreb-Dubrovnik, koja je uvijek bila najskuplja linija u regiji, a koja je i duža od linija Beograd-Podgorica i Beograd-Tivat – kazao je Šćuric Pobjedi.

Monopolistički položaj

Šćuric je naveo da je Er Srbija sada monopolist na linijama između Beograda i Crne Gore, i da više nema konkurenciju domaće crnogorske avio-kompanije.

– Er Srbija je iskoristila monopolističku poziciju i situaciju da jedino ona obavlja letove na linijama između Beograda i Crne Gore da napuni kasu. Ona naplaćuje abnormalno visoke cijene karata na letovima prema Crnoj Gori. Putnik nema alternative i mora plaćati toliko visoku cijenu karata – istakao je Šćuric.

Već četiri i po mjeseca Er Srbija je jedini prevoznik na linijama Beograd-Podgorica i Beograd-Tivat, nakon što je Montenegro erlajnz 26. decembra prošle godine u cjelosti obustavio saobraćaj.

Prethodno je iz Vlade (ministar kapitalnih investcija Mladen Bojanić) 24. decembra saopšteno da ne mogu da donesu nijednu zakonitu odluku u korist Montenegro erlajnza, odnosno njegovog spašavanja, a Poreska uprava je već sjutradan 25. decembra blokirala račun kompanije i naplatila 3,18 miliona eura. U kompaniji je prošle sedmice uveden stečaj.

– Nažalost nije realno da Viz er ili neka druga lou kost kompanija, ili pak drugi prevoznik dođe na ovu liniju zbog propisa koji vladaju između Srbije i Crne Gore. Stoga konkurencije neće biti tako skoro. Eventualno pokretanje Er Montenegra (To Montenegro) moglo bi stanje racionalizovati i smanjiti cijene. No, Er Montenegro baš i nije uspješan sa aktivnostima da se pokrene do juna, pa je taj rok prilično upitan – rekao je Šćuric.

On smatra da će Er Srbija koristiti trenutno stanje i imati visoke cijene sve dok To Montenegro ne krene sa komercijanim letovima.

Šćuric je u istraživanju uzeo odlazak iz Beograda za Crnu Goru u petak i povratak u nedjelju, ovog i narednog vikenda, te najslabije dane u sedmici (utorak-četvrtak) za dvije sedmice.

Cijene

On je naveo da se na liniji Beograd-Podgorica za ovaj vikend od 7. do 9. maja cijene avio-karata kreću od 218 eura pa naviše, dok je na liniji ka Tivtu najjeftinija karta bila 188 eura.

Za naredni vikend, od 14. do 16. maja na liniji Beograd-Podgorica cijene se kreću od 178 eura pa naviše, a na liniji ka Tivtu od 214 eura pa naviše.

Šćuric dodaje da se tokom najslabijih dana u sedmici (utorak-četvrtak 18. i 20. maja) na liniji Beograd-Podgorica cijene kreću od 163 eura pa naviše, a na liniji ka Tivtu čak po cijeni od 249 eura.

Ona navodi da su cijene iz Crne Gore prema Beogradu niže za oko 20 odsto.

– Situacija je istinski katastrofalna. Za ovaj novac Er Srbija leti na liniji Beograd-Pariz-Beograd koja je pet sati letjenja, dok su ovi letovi samo sat i pola za dolazak i povratak. Montenegro erlajnz je na linijama ka Beogradu letio za 95 do 115 eura, dakle za pola sadašnje cijene. A i Er Srbija je letjela sa sličnim cijenama. No, sada, kada je monopolist, cijene su postale astronomske. Još jedan leš koji je ispao iz ormara nakon ukidanja Montenegro erlajnza. Bravo ministre – poručio je Šćuric.

Na pitanje da li su linije ka Crnoj Gori najprofitabilnije za Er Srbiju, Šćuric odgovara da je to teško reći jer, kako kaže, te podakte ima sama kompanija, a ne želi ih dijeliti sa javnosti.

– No, da je ova linija visokoprofitabilna bila i prije zatvaranja Montenegro erlajnza, dok su cijene bile bitno niže, to svakako jeste. A da je sada još profitabilnija o tome ne treba ni govoriti. Toliki kapaciteti po ovim cijenama, svakako znače velik novac za Er Srbiju – poručio je Šćuric.

Ćutanje

Iz Er Srbije Pobjedi nijesu odgovorili na pitanje zašto su poskupili cijene karata od Beograda ka Crnoj Gori.

Podsjećamo da je sredinom januara, dvadestak dana nakon što su prizemljeni avioni kompanije Montenegro erlajnz, iz Er Srbije našoj redakciji saopšteno da ta kompanija tada nije povećavala cijene na linijama ka Crnoj Gori.

Iz Montenegro erlajnza su tada upozoravali da se u dužem roku može očekivati povećanje cijena na ovim linijama ukoliko ubrzo ne polete avioni Montenegro erlajnza.

– Nakon prekida našeg saobraćaja, nije ni logično očekivati da će cijene prevoza na linijama ka Beogradu ostati iste kod jedinog prevoznika, koji je ostao na tržištu. U dužem roku svakako treba očekivati povećanje cijena na tržištu, ukoliko Montenegro erlajnz ne obnovi saobraćaj, ili se ne pojavi druga konkurencija, jer je to u najkraćem rečeno tržišna logika u stanju monopola jednog prevoznika – kazali su Pobjedi sredinom januara iz Montenegro erlajnza, u kome je prošle sedmice uveden stečaj.

Iz crnogorskog avio-prevoznika su tada naveli da su sve do trenutka prekida saobraćaja Montenegro erlajnza tarife ka Beogradu bile gotovo usklađene sa Er Srbijom.

– Pratili smo jedni druge, a odstupanja su bila tek nekoliko eura, s tim da je ipak raspoloživost povoljnijih tarifa Montenegro erlajnza bila značajno veća na svakom letu, nego što je to bio slučaj kod kompanije Er Srbija – rekli su ranije iz MA.

Dokaz da se požurilo sa gašenjem MA 

Šćuric smatra da je povećanje cijene karata od strane Er Srbije apsolutni dokaz da se požurilo sa odlukom o gašenju Montenegro erlajnza.

– Nova vlast je reagovala impulsivno i krajnje neracionalno. Trebali su iskoristiti model koji je opšte prihvaćen u svijetu, a proveli su ga npr. Swissair/Swiss, Sabena/Brussels, Alitallia, Olympic, Estonian/Nordica… Svi oni su održavali postojeću kompaniju na životu do pokretanja nove kompanije, a onda su na nju prebacili sva prava, flote, radnike, ugovore… Na taj način se zadržao kontinuitet i nije se ništa izgubilo – kazao je Šćuric.

On je dodao da je Montenegro erlajnz izgubio slotove, code-share ugovore, prava u IATA-i, ugovore sa radnicima i niz drugih prava koje nije trebao izgubiti da je ostao na životu do osnivanja nove kompanije.

– Novoj kompaniji će trebati više godina da sve to povrati, a pritom će potrošiti kamaru novaca. Uz to izgubilo se i povjerenje putnika, putnici su stvorili nove navike putovanja sa drugim prevoznicima, konkurencija je preuzela tržište, i pritom u prvom redu mislim na Air Serbiu, Austrian, Turkish, Wizz Air, Ryanair, Eurowings, easyJet i Chair. Nova kompanija će sada imati neuporedivo teži posao vraćanja putnika od ovih bitno većih kompanija, što će koštati vrlo mnogo novaca i imati tek skromne rezultate. Bitno manje nego što je imao Montenegro erlajnz – zaključio je Šćuric.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije