Connect with us

Ekonomija

EU: Novo zaduživanje od 800 milijardi eura

Published

on

Evropska unija se priprema da se do 2026. godine zaduži 800 milijardi eura za realizaciju fonda za oporavak od ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, javlja turska državna agencija Anadolija.

Evropski komesar za budžet Johanes Han, danas je predstavio strategiju finansiranja fonda za oporavak Nova generacija EU“, koja je pripremljena kako bi se prevazišla ekonomska kriza izazvana globalnom pandemijom.

Han je kazao da će Evropska komisija godišnje sa tržišta kapitala prikupljati do 150 milijardi eura za finansiranje paketa za oporavak.

Kako je pojasnio, resursi će se prikupljati pod povoljnim uslovima, nakon čega će biti prebačeni zemljama članicama u skladu s planovima ulaganja i reformi.

Han je rekao da će se dug u ovu svrhu otplaćivati do 2058. godine, počevši od 2026, napominjući da već rade na prijedlogu zakonske regulative o tom pitanju koji će objaviti do kraja juna.

Nakon dugih pregovora, zemlje članice EU u decembru prošle godine postigle su dogovor o fondu za oporavak koji iznosi 750 milijardi eura.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije