Connect with us

Ekonomija

FINANSIJSKA STABILNOST: Savjet pozitivno ocijenio nedavnu emisiju obveznica

Published

on

Obezbijeđena sredstva za otplatu javnog duga i finansiranje javne potrošnje - Foto: pixabay

Nedavnom emisijom euroobveznica smanjen je rizik u fiskalnoj sferi, s obzirom da su obezbijeđena sredstva za otplatu javnog duga i finansiranje javne potrošnje u narednoj godini, koja će usljed pandemije biti neizvjesna, ocijenjeno je iz Savjeta za finansijsku stabilnost.

„Iz tog razloga, i uvažavajući činjenicu da je postignuta kamatna stopa povoljna, Savjet pozitivno ocjenjuje tu transakciju“, navodi se u saopštenju.

Na sjednici Savjeta je konstatovano da je kriza povećala ranjivost javnih finansija Crne Gore, koje su, sa jedne strane, suočene sa smanjenjem prihoda usljed pada ekonomske aktivnosti, a sa druge sa potrebom za povećanim izdvajanjem sredstava radi saniranja posljedica pandemije.

„Na osnovu analize uticaja različitih faktora, zakljčeno je da je finansijska stabilnost za sada očuvana. Međutim, usljed visoke neizvjesnosti koju aktuelna kriza nosi i postojanja objektivnih rizika koji se mogu materijalizovati, svi akteri u finansijskom sektoru moraju pažljivo pratiti i detaljno sagledavati signale sa tržišta i pravovremeno preduzimati adekvatne mjere kako bi stabilnost bila očuvana i u narednom periodu“, poručili su iz Savjeta.

Savjet je ocijenio da bankarski sektor za sada pokazuje dobru otpornost na krizu, da je koeficijent solventnosti na kraju trećeg kvartala iznosio 19,3 odsto i bio nešto niži nego na kraj drugog.

Oni su naveli i da je tržište osiguranja stabilno, a sva osiguravajuća društva, prema podacima za prva tri kvartala, solventna, likvidna i profitabilna.

Zabilježeno je značajno smanjenje potrošnje, što se ogleda kroz ostvareni pad prometa robe u trgovini na malo od 23,4 odsto na godišnjem nivou.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije