Connect with us

Ekonomija

FOND PIO: Deficit 102,6 miiona eura

Published

on

Foto: fondpio.me

Deficit Fonda penzijsko invalidskog osiguranja  prošle godine je, prema preliminarnim podacima, iznosio 102,6 miliona EUR, što predstavlja 23,63 odsto ukupnih primitaka, saopštili su njegovi predstavnici.

Deficit Fonda je, u odnosu na 2019. godinu, bio veći 6,21 milion, odnosno 1,04 odsto.

Direktorica Fonda PIO, Jadranka Milošević, rekla je za Dan da je njegov budžet u ovoj godini planiran u iznosu od 457,15 miliona, a da je deficit budžeta planiran od 23 do 26 odsto.

„Bez obzira na deficit, kao i na probleme koji prate penzijski sistem Crne Gore, prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja redovno su isplaćivana, svakog 20. u mjesecu za prethodni“, kazala je Milošević.

Prema njenim riječima, ukupni prihodi Fonda u prošloj godini ostvareni su u iznosu od 434,2 miliona i bili su veći 1,79 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Ona je, na pitanje hoće li penzije u ovoj godini biti uvećane, smanjene ili će ostati na istom nivou, odgovorila da se shodno Zakonu o PIO, u slučaju negativne vrijednosti izračunatog usklađivanja ne vrši umanjenje penzija, već se iznos penzija zadržava na postojećem nivou, u cilju zaštite materijalnog položaja penzionera.

Milošević je podsjtila da je izmjenama i dopunama Zakona o PIO, čije su odredbe stupile na snagu u avgustu, predviđena promjena načina usklađivanja penzija. U skladu tim zakonom, usklađivanje penzija i vrijednost penzije za jedan lični bod obavlja se po novoj, takozvanoj rotirajućoj formuli.

„Umjesto dosadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada, novom formulom uvodi se usklađivanje sa 75 odsto parametra, potrošačkih cijena ili zarada, koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji. Podatke o visini parametara koji su bitni za usklađivanje penzija objavljuje Monstat“, kazala je Milošević.

Ona je dodala da će, ukoliko iz objavljenih podataka Monstata proizađe zakonska obaveza usklađivanja penzija, upravni odbor Fonda PIO u najkraćem roku donijeti odgovarajući set odluka i obavijestiti javnost.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije