Connect with us

Ekonomija

GOLUBOVIĆ: Privrednici se nadaju izdašnijoj pomoći Vlade

Published

on

Foto: Privredna komora

Očekivanja privrednika od Vladinog četvrtog paketa pomoći su velika. U Privrednoj komori vjeruju da će on biti izdašniji, a procjene su im da će se u drugom kvartalu 2021. godine vratiti poslovnim aktivnostima.

Dobre ekonomske rezultate u 2019. godini, ali i prva dva mjeseca prošle, anulirala je korona kriza. Povećan je broj nezaposlenih, a zabilježen je pad u gotovo svim sektorima.

“Prihodi u turizmu su pali za 88 odsto, prihodi u transportu su pali za 30,5 odsto, bilježimo i pad prihoda u  trgovini za 18.3 odsto. Na nivou prošle godine se održala industrijska proizvodnja. Ono što mnogo utiče na BDP je lična potrošnja, ona je pala za 15,6 odsto i to su podaci koji oslikavaju posljedice pandemije izazvane koronavirusom  na našu ekonomiju”, kazao je za televiziju Nova M  predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

U Privrednoj komori podsjećaju da je Vlada do sada donijela tri ekonomska paketa kako bi pomogla privrednicima i građanima. Golubović kaže da je podrška dobrodošla ali nije bila dovoljna, zato od četvrtog paketa, koji će biti predstavljen u drugoj polovini januara, očekuju više.

“Očekivanja privrednika su veća. Kriza dugo traje, a ove mjere nijesu dovoljne za podršku privredi i da bi svi uspjeli da sačuvaju svoje biznise i radna mjesta. Ja se negdje nadam da ćemo već od drugog kvartala se vratiti poslovnim aktivnostima koje će nam omogućiti da se vratimo na onaj stepen razvoja i ostavrenja stopa na koje smo navikli u  prethodnom periodu”, naglasio je.

Statistika pokazuje da je za deset mjeseci prošle godine zabilježen 541 milion eura stranih direktnih investicija. Golubović uvjerava i da započeti projekti nijesu zaustavljeni ali jesu usporeni.

“Posebno kašnjenje na našem najvažnijem infrastrukturnom projektu auto-puta gdje su u prošloj godini investicije realizovane manje za oko 60 miliona. Ono što je dobro jeste da su kapitalne investicije iz državnog i lokalnih budžeta realizovane. Poznato je da u ovako velikim kriznim situacijama investicije i razvoj najbrže vode zemlju u oporavak. Tako da mi očekujemo da će se investicije nastaviti”, poručio je predsjednik PKCG.

Golubović vjeruje i da Crnu Goru u ovoj godini očekuje oporavak ekonomije. To prognoziraju i međunarodne finansijske instirucije. Svjetska banka prognozira rast po stopi od 6,1 odsto, MMF 5,5, a Evropska banka za obnovu i razvoj pet odsto.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije